dissabte, d’octubre 06, 2007

Així serà Ubuntu 7.10

gairebé dues setmanes abans del seu llançament definitiu, avancem com serà la nova versió d'una distribució que arrasa en el panorama linuxer.

Ubuntu és, a dia d'avui i relativament poc temps després d'aparèixer en l'escena linuxera (en el 2004), la líder indiscutible del panorama de distribucions, amb una gran acceptació especialment en el segment dels desktop. Tant és així que Dell l'ha acabat seleccionant com la distro que equipa als seus PC's com a punta de llança de la seva entrada en escena dins del món Linux.

Ubuntu llança dues versions l'any, a l'abril i a l'octubre, així que ja és temps de parlar de com serà la versió 7.10 pocs dies abans que aquesta faci la seva aparició.

Efectes gràfics a l'escriptori

D'ençà que Mac OS X va incloure espectaculars efectes gràfics en el sistema operatiu com per exemple les animacions del Dock o Exposé, s'ha desfermat una autèntica batalla per conquerir els cors (o, més concretament, les pupil·les) dels usuaris amb espectaculars efectes gràfics que aprofiten tota la potència de les modernes targes gràfiques.

Ubuntu no serà una excepció en aquesta cursa i incorpora Compiz Fusion de sèrie. L'activació d'aquest programari es realitzarà de forma automàtica només si la tarja gràfica suporta correctament els efectes 3D i, en cas contrari, es mostrarà l'escriptori tradicional de tota la vida sense els espectaculars efectes 3D pertinents. L'usuari podrà activar o desactivar els efectes que vulgui des del tauler de control del sistema.

Sense deixar l'apartat gràfic, s'ha millorat el suport de drivers per a targes gràfiques, que ara suporten possibilitats com la de rotar la pantalla o canviar dinàmicament la resolució. També s'ha millorat el suport per a visualitzacions externes, com per exemple quan es connecta un portàtil a un projector o a un monitor extern.

El quadre de diàleg de preferències de la tarja gràfica i el monitor ha estat ampliat, de manera que ara podem retocar en aquest tots els paràmetres de la visualització gràfica del sistema.

L'últim Gnome

Ubuntu 7.10 permetrà als usuaris gaudir de la darrera versió de l'entorn d'escriptori Gnome, la 2.20, que inclou diverses millores que faciliten la vida a l'usuari final, com per exemple que el reproductor multimèdia Totem busqui de forma automàtica els còdecs necessaris per a reproduir els continguts multimèdia que no tingui instal·lats en el moment d'intentar-ne la reproducció.

Recerca com en el Mac OS X

L'applet de la barra de tasques de Gnome permet ara accedir a les accions més comunes realitzades per l'usuari, com ara consultar els preferits del navegador web, escriure un missatge de correu o buscar al més pur estil de Spotlight en el Mac OS X, arxius o altres continguts a l'ordinador.

Canvi d'usuari ràpid

Windows va introduir el concepte de canvi d'usuari sense tancar cap aplicació de les que estiguéssim executant a l'entorn gràfic*, i la resta de sistemes operatius van adaptar aquesta idea. Ubuntu la vol portar un pas més enllà en la seva versió 7.10, agilitant el canvi i permetent que es realitzi des d'una llista desplegable disponible a la barra de tasques de Gnome, des de la qual podem seleccionar l'usuari amb el qual volem entrar a treballar.

Altres novetats incloses

- S'ha millorat el cercador de plugins del navegador web Firefox i s'han inclòs extensions d'aquest navegador en la llista d'aplicacions instal·lables.
- Gran facilitat per a la instal·lació automatitzada d'impressores.
- El gestor de maquinari ens avisa sobre components de l'ordinador que per a ser controlats necessiten la instal·lació de drivers que no són programari lliure i ens pregunta sobre la seva instal·lació.
- Integrat el projecte NTFS-3G que permet muntar particions formatades amb el sistema de fitxers NTFS (propietari de Microsoft) no només en mode de lectura, si no comptant també amb la possibilitat d'escriure-hi.
- Inclòs el programari de seguretat AppArmor, desenvolupat per Novell i que permet restringir els recursos que empra una aplicació quan s'executa.
- Millorat el suport per a clients lleugers (thin clients).

Més informació:

Característiques i descàrrega de la darrera beta d'Ubuntu 7.10 "Gutsy Gibbon"
http://www.ubuntu.com/testing/gutsybeta

* malgrat que Unix permetia des dels seus inicis deixar tasques a treballar en background fins i tot mentre l'usuari estava desconnectat del sistema, tot i que són conceptes diferents.