dimecres, de setembre 19, 2007

SCO en bancarrota

La companyia ha sol·licitat a les autoritats pertinents acollir-se al capítol 11 del codi de bancarrota segons la llei nord-americana, mentre les seves accions cauen en picat i pronostiquen un negre futur per a aquesta històrica empresa.

Sembla que la recent resolució judicial en contra dels seus interessos en el cas que l'ha enfrontat contra una sèrie de companyies informàtiques pels drets de propietat intel·lectual sobre el codi font de Unix li està passant factura a aquesta històrica companyia a més d'haver-li procurat una mala fama considerable entre la comunitat informàtica.

De fet, no pocs analistes afirmaven que des de feia temps SCO estava tocada de mort, sense treure nous productes al mercat ni tenir la facultat de fer-ho, amb el què l'anomenat "cas SCO" en el qual es va arribar a qüestionar fins i tot el futur de Linux, constituïa una fuga cap endavant.

Durant el judici van arribar a sortir a la llum algunes evidències de què Microsoft estava finançant les accions de SCO a l'ombra, i malgrat que la companyia de Redmond va negar els fets, els interessos d'ambdues (malgrat que per raons diferents) convergien, pel què l'aliança era perfectament plausible.

Un cop perduda la causa, sembla que tothom ha abandonat a SCO. Com era de preveure, la seva cotització en el Nasdaq va experimentar una baixada en picat entre els dies 12 i 14 d'agost, la data en la qual es va conèixer la resolució del cas legal i que Novell era la propietària dels drets sobre Unix. A despit d'un lleuger repunt tot just després d'aquests esdeveniments, les accions de la companyia han tornat a experimentar una forta baixada, deixant-les -en el moment d'escriure aquestes ratlles- en el mateix nivell que tenien el passat 14 d'agost, el més baix dels darrers cinc anys.

D'ençà de finals del primer trimestre de 2004 la cotització de SCO ha anat experimentant baixades progressives esquitxades de períodes en els quals es mantenia estable, però amb una tendència constant a la baixa.

El què ha sol·licitat SCO al govern dels Estats Units sota el codi de bancarrota és la possibilitat de reorganitzar-se administrativa i legalment, comptant amb certa protecció legal durant l'operació i la possibilitat d'usar certs recursos financers per mantenir l'operativa habitual i continuar oferint servei als seus clients.

Malgrat que quan habitualment es parlen d'aquests problemes en grans corporacions de la talla de SCO s'acostuma a presentar un futur molt negre per a les companyies afectades, algunes empreses del sector de la informàtica han aconseguit sortir-se'n d'una situació compromesa recorrent a aquests recursos legals. El cas més recent que ha arribat als titulars ha estat el de Mandrake/Mandriva, una companyia que va sortir d'un estat de ruïna econòmica per passar a tornar a ser una de les més puixants en el sector Linux, malgrat que encara es trobi una mica més endarrere de la situació en la qual es trobava en els seus millors temps.

La declaració de bancarrota es troba als tribunals, que hauran de decidir la seva acceptació o no. A Espanya la figura més semblant a aquesta seria la suspensió de pagaments.

El futur es presenta negre per a SCO. Potser el millor que podria fer aquesta empresa és donar un cop de timó radical, renovar completament la seva cúpula directiva per donar confiança a inversors i analistes de mercat i dur a terme una campanya publicitària per renovar la seva imatge.

Més informació:

Nota de premsa de SCO
http://ir.sco.com/releasedetail.cfm?ReleaseID=264124