dimarts, de setembre 18, 2007

Microsoft presenta Silverlight 1.0

La companyia de Redmond ha anunciat un acord amb Novell per estendre el suport d'aquest framework a Linux mitjançant el projecte Mono.

Silverlight és la resposta de Microsoft a eines com AJAX o Flex (d'Adobe) que permeten l'execució de programes dins d'un navegador web de forma interactiva, ja sigui en línia o bé offline (en mode local), el que es coneix com a aplicacions RIA (Rich Internet Applications). Silverlight fou presentat per la companyia de Redmond al maig d'enguany en fase encara de desenvolupament.

La programació d'aplicacions Silverlight es realitza mitjançant la plataforma .NET i el seu equivalent en programari lliure, Mono. Això, inèdit a Microsoft, ho devem a l'acord comercial de la companyia de Redmond amb Novell, ja que el projecte Mono està patrocinat per aquesta darrera. D'aquesta forma, les aplicacions Silverlight estaran disponibles per a les tres plataformes principals: Windows, Linux i Mac OS X.

Des de Microsoft, i a través de la nota de premsa publicada per anunciar Silverlight 1.0 s'assegura que la disponibilitat de la plataforma per a Linux s'ha decidit pel "feedback" proporcionat pels clients de la companyia de Redmond. El projecte per portar Silverlight a Linux rep el nom de Moonlight (en anglès, "Llum de Lluna").

Paral·lelament al llançament de la primera versió definitiva del producte, Microsoft també ha donat a conèixer el programa Silverlight Partner Initiative, dirigit a fomentar la creació d'aplicacions i continguts per a la seva nova plataforma i que unirà reunirà a creadors de continguts, empreses de programació i altres agents.

Per facilitar la creació de continguts a la plataforma Silverlight, Microsoft també ha llançat Expression Encoder 1.0 .

Més informació:

Pàgina web de Silverlight
http://www.silverlight.net/

Nota de premsa de Microsoft
http://www.microsoft.com/presspass/press/2007/sep07/09-04SilverlightPR.mspx

Expression Encoder
http://www.microsoft.com/expression/products/overview.aspx?key=encoder