divendres, de setembre 14, 2007

Nokia entra en el negoci de la música online

El fabricant finlandès ha presentat la seva pròpia botiga en línia accessible des d'ordinadors de sobretaula o telèfons mòbils.

Nokia ha entrat en un sector a l'alça després de què Apple marqués el camí a seguir a la resta de fabricants i venedors. L'aposta de Nokia per la música ve de lluny, i es pot palpar en models de telèfon mòbil com els 5310 XpressMusic i 5610 XpressMusic, optimitzats per servir com a reproductor MP3 a més de telèfon.

Els preus de les cançons seran d'1€ per peça, 10€ per àlbum i una quota de subscripció de 10€ per a streaming a través de PCs.

Un cop adquirida una cançó, i segons afirmen des de Nokia, no hi ha problemes per traspassar-la des de l'ordinador al telèfon i viceversa emprant el format Windows Media Audio (WMA), el que lliga el sistema a les màquines amb el Windows de Microsoft instal·lat i el reproductor Windows Media Player o el client Nokia Music PC de propera aparició. Aquest factor, l'ús del format WMA, fa pensar que tot i que seran més portables que en el sistema iTunes, les cançons adquirides a Nokia també tindran restriccions DRM (Digital Rights Management, Gestió Digital de Drets), quelcom normal en el negoci.

Malgrat tot, Nokia no sembla que vagi a seguir el camí marcat per Apple d'oferir també temes lliures de DRM per un preu sensiblement més elevat o, almenys, res d'això s'ha dit en la seva nota de premsa.

El gran nombre d'usuaris de telefonia mòbil que empren un telèfon de Nokia juntament amb la disponibilitat d'aquest servei a través del mateix telèfon, permeten vaticinar un èxit relativament còmode al servei, tenint en compte que fins ara la palma al mercat de la música en línia se l'endú Apple amb el seu iTunes.

Alguns dels models de telèfon amb els quals serà compatible l'ús del servei són els abans esmentats 5310 i 5610 XpressMusic, N81 o N95.

L'oferta de música que es trobarà a la Nokia Music Store serà de tota mena, abraçant des d'èxits internacionals fins a cantants i bandes del què podríem qualificar com a "música alternativa" o companyies discogràfiques menors, passant pels èxits locals de cada país en el qual Nokia llanci aquest negoci.

El llançament comercial de Nokia Music Store està previst per a algun moment d'aquesta vinent tardor.

Més informació:

Nokia Music
http://music.nokia.com/

Nota de premsa de Nokia
http://www.nokia.es/A4213038?newsid=-4289