dijous, de setembre 13, 2007

AMD mostra al món els seus primers xips amb quatre nuclis

Són energèticament més eficients i aposten per la virtualització amb tecnologies específiques orientades a aquesta finalitat.

Amb un retard de tres mesos respecte a la data prevista inicialment, Advanced Micro Devices (AMD) ha presentat la seva primera família de processadors amb quatre nuclis en un sol xip, els Opteron Quad-Core coneguts fins ara amb el nom en clau Barcelona.

Malgrat que la multinacional nord-americana s'ha mostrat confiada en que el seu nou microprocessador l'ajudarà a aconseguir robar-li quota de mercat al seu principal rival, la californiana Intel, alguns analistes del sector ja han deixat caure en diversos mitjans de comunicació en línia que la seva tecnologia va un pas per darrere de la d'Intel. Aquesta afirmació es basa en gran mesura en què AMD ha fet amb els Opteron de Quatre nuclis el canvi de tecnologia de fabricació dels 90 als 65 nanòmetres, que ja porta temps emprant Intel per a la seva família de Microxips. Segons alguns rumors que s'han deixat sentir a la Xarxa, la californiana podria anunciar al novembre el pas a la tecnologia de 45 nanòmetres.

El nou xip estarà disponible en tres categories per a servidors: high-performance (alt rendiment), standard-performance (rendiment normal) i energy-efficient (energèticament eficient). En el moment del seu llançament estaran disponibles les dues darreres, havent d'esperar per veure la primera d'aquestes al mercat.

Per al segment de les màquines sobretaula, hi haurà Opteron Quad-Core sobre el desembre, just a temps per a la campanya nadalenca. Allò lògic en aquest cas seria que els fabricants ja tinguessin a les seves mans els prototips o primeres unitats de fabricació per a implementar-los en les seves màquines i testejar-los amb vista a les ofertes nadalenques.

Per a reduir costos als integradors i fabricants de plaques base i components a la vegada que se'ls genera menys molèsties, la nova generació d'Opteron amb quatre nuclis és compatible a nivell de socket i de ventiladors amb l'anterior generació.

No tot s'acaba en els quatre nuclis

A més de ser el primer xip amb quatre nuclis de la companyia, el nou Opteron Quad-Core pot presumir de disposar d'altres tecnologies punta que facilitaran la vida als usuaris: fa ús de diversos recursos per a ser energèticament més eficient, no consumint més que els actuals xips de doble nucli malgrat oferir un rendiment i un poder de computació superiors. Les tecnologies emprades per a això són Independent Dynamic Core, que redueix el consum d'energia ajustant la freqüència a la càrrega de treball, Dual Dynamic Power Management, que activa la gestió d'energia a un nivell granular permetent disminuir el seu consum, i la tecnologia CoolCore que permet deshabilitar certes parts del microprocessador quan aquestes no han de ser usades.

Dual Dynamic Power Management millora el rendiment de la memòria al mateix temps que redueix les necessitats de consum energètic d'aquesta. La tecnologia Memory Optimizer optimitza l'ús de la memòria en escenaris de càlculs intensius en mode paral·lel, mentre que la tecnologia Wide Floating-Point Accelerator fa honor al seu nom augmentant la velocitat a la qual es realitzen els càlculs en coma flotant, fet que redunda en la finalització de les tasques de càlcul més ràpidament.

AMD no ha oblidat l'apartat de la virtualització, una ruta per la qual hauran de passar tots els sistemes informàtics en un futur proper; l'arquitectura Direct Connect proporciona una major eficiència en tasques intensives desenvolupades en entorns virtualitzats. La tecnologia Rapid Virtualization Indexing gestiona les càrregues de treball múltiples en entorns virtualitzats per a la seva optimització. Finalment, la tecnologia Balanced Smart Cache millora l'eficiència del nucli en els entorns de virtualització multi-fil (multi-thread)

Sun Microsystems ja ha mostrat el seu suport al nou xip d'AMD anunciant els primers servidors Blade X8440 dissenyats amb els Opteron Quad-Core que faran la seva aparició al mercat a finals d'enguany. Al costat d'aquest, altres pesos pesants de la computació mundial com són IBM, Dell o Hewlett-Packard també han mostrat el seu suport a la nova plataforma.

Més informació:

Pàgina web dels nous AMD Opteron Quad-Core
http://multicore.amd.com/es-es/AMD-Multi-Core.aspx