dimarts, de setembre 11, 2007

Ressuscitant el nostre vell ordinador gràcies a antiX

Aquesta distribució GNU/Linux basada en MEPIS està orientada al funcionament amb maquinari de 32 bits antic i màquines amb menys de 64 megabytes de memòria RAM, l'opció ideal per "rescatar" un vell ordinador i donar-li una segona oportunitat.

Són diverses les distribucions del sistema operatiu del pingüí que podem trobar per reviure i donar un nou ús a maquinari antic, com per exemple Damn Small Linux. La que ens ocupa avui, antiX, està basada en un projecte de distribució "normal" per a màquines d'escriptori i servidor amb prous recursos maquinari, fet que no és tan habitual.

antiX es basa en MEPIS, una sèrie de distribucions amb SimplyMEPIS al capdavant, basades en Debian o, en les darreres versions de SimplyMEPIS, en Ubuntu.

Com a programari per treballar, i degut a la seva orientació a màquines antigues, ha de dur una sèrie de programes que no consumeixin gaires recursos; així, per exemple, el gestor de finestres no és ni Gnome ni KDE, ambdós entorns molt complets però amb un cost en recursos per a la seva execució excessiu per a màquines amb un maquinari limitat. Els gestors de finestres inclosos en antiX són Fluxbox i IceWM, essent el primer el què la distribució empra per defecte.

El kernel 2.6.x proporciona detecció de maquinari d'última generació, així com facilitats com són el muntatge de volums USB sense haver de realitzar aquest procés manualment.

Com a aplicacions de productivitat, antiX inclou el navegador web Firefox, el processador de textos AbiWord, el client de missatgeria instantània Pidgin (l'antic Gaim), el full de càlcul Gnumeric, l'editor d'imatges The GIMP o els reproductors multimèdia Xine i mplayer entre d'altres. L'actualització dels paquets, en ser una distribució derivada de Debian, es realitza mitjançant el gestor de paquets Synaptic (en línia de comandes apt-get).

antiX està optimitzada per a processadors Intel (Pentium II) o AMD en màquines amb 64 megabytes o menys de memòria RAM.

Més informació:

Pàgina web d'antiX
http://antix.mepis.org/index.php/Main_Page