dimarts, de setembre 18, 2007

Confirmada la sanció europea a Microsoft

El Tribunal de Primera Instància de la Unió Europea ha ratificat la sanció econòmica imposada a la companyia de Bill Gates per la Comissió Europea en el 2004 per abús de posició dominant al mercat.

El cas es remunta al 1993, i en els seus origens consistia en un litigi presentat per Novell (com canvien els temps...) sobre les pràctiques de llicenciament realitzades per la companyia de Redmond. Les acusacions de Novell es resumien en què Microsoft no facilitava prou informació tècnica sobre Windows i les seves APIs (Application Program Interface) ni sobre les APIs d'alguns dels seus programes per tal d'impedir a la competència la creació d'aplicacions compatibles amb els seus formats de fitxer i funcionalitats que poguessin desbancar al seu propi programari de la posició privilegiada en què es trobava.

El 1998 Sun Microsystems es va afegir a la contesa, que a partir d'aquest moment va començar a derivar en una discussió sobre el monopoli de la companyia de Redmond en el segment dels reproductors multimèdia per programari.

En el 2004 es coneixia una sentència que molts qualificaven d'històrica: la companyia de Redmond hauria de pagar 497 milions d'Euros, publicar la informació tècnica necessària per a què les aplicacions de terceres parts funcionessin bé sobre Windows i finalment crear una versió del seu sistema operatiu sense el reproductor multimèdia Windows Media Player. Microsoft, naturalment, va recórrer aquesta sentència que és la que ha estat ratificada el dia 17 de setembre.

El mercat borsari va reaccionar immediatament a la notícia fent baixar un 2% el preu de les accions de Microsoft, tot i que el fet més probable és que la decisió no faci gaire efecte en els interessos de la companyia de Redmond a llarg termini.

Malgrat que alguns membres de la Comissió Europea han manifestat que aquesta sentència significarà una caiguda important del percentatge de mercat que té Microsoft i que es té en situació de quasi-monopoli, és poc probable que afecti a la companyia de Bill Gates a curt termini ja que, simplement, els ordinadors amb Windows preinstal·lat deixaran d'incloure el Windows Media Player però els mateixos fabricants o venedors ja es preocuparan per incloure un programa que faci les mateixes funcions, o serà el mateix client qui se l'instal·li a posteriori.