dilluns, de setembre 17, 2007

Aviat hi haurà drivers oficials de codi obert per a targes de vídeo ATI

AMD ha assegurat diversos cops que obrirà el codi font dels drivers de les targes de vídeo ATI (companyia que ha adquirit recentment) per permetre la implementació de drivers 100% compatibles en sistemes operatius sota llicències lliures. Sembla que la intenció de la companyia és ferm.

Diversos llocs web especialitzats en informació sobre Linux i programari lliure en general s'estan fent ressò aquests darrers dies de les declaracions de diversos directius d'AMD sobre la futura obertura oficial del codi font dels drivers de targes de vídeo ATI per facilitar la implementació de drivers i solucions de programari basades en aquestes targes.

Durant els propers mesos es produirà l'alliberament de codi font i especificacions de maquinari necessàries per a la construcció d'aquests drivers, començant per la família Radeon i els models HD 2000 i X1000 per a modes 2D. Posteriorment s'alliberarà més codi que permetrà el treball per als modes 3D i d'acceleració per hardware.

Per a la realització d'aquest projecte, AMD treballarà al costat de Novell, una companyia bolcada en el desenvolupament de Linux d'ençà que va adquirir a la companyia alemanya SuSE en el 2004 i el nom de la qual no deixa de sentir-se en els principals projectes relacionats amb Linux en els quals s'ha involucrat alguna gran empresa des del seu polèmic pacte amb Microsoft.

AMD ha volgut fer les coses bé, per la qual cosa -i segons ha afirmat- ha consultat als principals líders del moviment del programari lliure (sense especificar concretament a quins líders es refereix) i a la comunitat X.org per assegurar-se que els drivers compleixen amb les necessitats dels usuaris i desenvolupadors de Linux.

El fabricant de xips nord-americà també posarà a un equip de desenvolupament a treballar en aquests drivers i per oferir suport als programadors de programari lliure que els emprin.

El suport a la comunitat del programari lliure havia de començar durant la setmana del 10 de setembre, malgrat que de moment no he vist res a la web d'ATI, pel que molt em temo que haurem d'esperar encara uns quants dies més.

Més informació:

Nota de premsa d'AMD
http://www.amd.com/us-en/Corporate/VirtualPressRoom/0,,51_104_543_15008~119372,00.html