dissabte, d’agost 18, 2007

Motorola presenta la seva plataforma Linux

La companyia nord-americana aposta decididament per Linux proporcionant a més eines per a què qualsevol desenvolupador pugui programar per a la seva plataforma.

Un dels avantatges del sistema operatiu del pingüí és la possibilitat d'adaptar-lo completament a unes necessitats concretes, creant d'aquesta forma una nova plataforma diferenciada de la resta. Al mateix temps, molts analistes veuen en aquesta fragmentació un punt feble de Linux que ja s'ha mostrat en el terreny dels desktop, provocant lleugeres incompatibilitats entre distribucions que provoquen que abans d'instal·lar determinats programes, un administrador de sistemes s'hagi de barallar amb algunes dependències i incompatibilitats de programari.

En el món de la telefonia mòbil s'està donant la mateixa situació, doncs sembla que s'està posant de moda que cada companyia que treballa amb Linux acabi creant la seva pròpia plataforma. N'hi ha de neutrals pel que fa a plataforma maquinari com és la Qtopia de Trolltech, i d'altres lligades a un fabricant en concret però obertes als programadors. És el cas de la plataforma d'Access, companyia que té els drets sobre Palm OS i que està migrant aquest veterà sistema operatiu a una base Linux que li permet continuar executant antigues aplicacions Palm OS gràcies a una capa de compatibilitat. La darrera en arribar ha estat Motorola, una de les companyies fabricants de telèfons mòbils més grans del món al costat de Nokia i Samsung.

La nord-americana ha presentat en el marc de la LinuxWorld Expo de San Francisco la seva plataforma MOTOMAGX que inclou eines per a programadors. No és la primera vegada que el gegant nord-americà aposta per Linux, doncs des de ja fa temps alguns models de la sèrie RAZR funcionaven sota aquest sistema operatiu. Tot i això, la creació d'una plataforma pròpia i l'anunci que en un termini de pocs anys fins al 60% dels nous terminals de la companyia funcionaran amb Linux fa patent l'aposta de Motorola pel pingüí substituint a Symbian, el sistema que fins ara usava principalment.

Els primers productes que funcionen amb la nova plataforma de Motorola ja estan al mercat; són els telèfons MOTOROKR Z6 i RAZR2 V8.

La companyia nord-americana és conscient de la importància de la comunitat de desenvolupadors, pel què ha facilitat al màxim la creació d'aplicacions per a la seva nova plataforma amb MOTODEV, la seva xarxa per a programadors en la qual hi podran trobar documentació i utilitats. MOTOMAGX també permet l'execució d'aplicacions Java ME.

Però sense cap mena de dubte, l'apartat més espectacular és la intenció de la companyia d'incloure en futures versions de la plataforma una nova interfície per a aplicacions web que permetrà accedir a les aplicacions de la Web 2.0, el que posarà als telèfons de Motorola a l'alçada de iPhone d'Apple, actualment si no l 'únic, un dels escassos terminals que promet l'accés amb garanties a les aplicacions en línia de la nova Web.

Més informació:

Nota de premsa de Motorola
http://www.motorola.com/mediacenter/news/detail.jsp?globalObjectId=8536_8466_23&pageLocaleId=2026

Recursos per a programadors - MOTODEV
http://developer.motorola.com/

MOTODEV STUDIO
http://developer.motorola.com/docstools/motodevstudio/?WT.ac=PR-MAGX-080707-c

Pàgina web de MOTOMAGX
http://www.motorola.com/content.jsp?globalObjectId=8411