dissabte, de setembre 08, 2007

L'especificació Open XML supera el primer pas per a convertir-se en un estàndard de la ISO

Microsoft ha aconseguit que el nou format de fitxer de l'Office 2007 sigui acceptat com a candidat a estàndard per part de la ISO, encara que per a alguns això amaga un petit fracàs en no haver-lo aconseguit immediatament per la via ràpida. La resolució final s'haurà de presentar d'aquí a uns set mesos.

La companyia de Redmond ha superat el tràmit en el qual els comitès nacionals de la ISO voten a favor o en contra d'una nova proposta d'estàndard. Tot i això, l'especificació Open XML ha passat amb algunes notes crítiques i de millora en alguns dels seus aspectes per part de diverses de les organitzacions votants, amb el què per a convertir-se en un estàndard ISO de forma definitiva haurà d'esperar una segona fase de votacions que es produirà aproximadament el mes de març del 2008.

Segons la mateixa Microsoft, molts dels comitès que han presentat al·legacions, han afirmat que donaran el seu suport a l'estàndard en quant els seus comentaris siguin tinguts en compte per Microsoft.

Open XML consisteix en un format de fitxer informàtic per a emmagatzematge de dades, basat en el llenguatge de descripció de dades XML i que segueix unes pautes semblants a l'OpenDocument (també basat al seu torn en XML) emprat a les suites OpenOffice i KOffice entre d'altres. L'especificació disposa de formats per a emmagatzematge de textos, fulls de càlcul i presentacions, i ha estat adoptat com l'estàndard per a la versió 2007 de l'Office de Microsoft, existint a més filtres que permeten a la versió 2003 del paquet ofimàtic de la companyia de Bill Gates i a la suite lliure OpenOffice treballar amb ell.

Microsoft ja havia aconseguit l'estandardització d'Open XML per part de l'ECMA, un èxit no exempt de crítiques a l'organisme privat i a la seva metodologia per aprovar estàndards.

Els crítics contra Microsoft addueixen que de les dues possibles vies per acceptar un estàndard (la ràpida i la lenta), a la companyia de Redmond li ha tocat la lenta per l'imperfecte de la seva especificació, mentre que els nois de Bill Gates es defensen argumentant que en primer lloc la seva especificació ha rebut més vots dels què en el seu moment van rebre els formats PDF i OpenDocument, i en segon lloc que els suggeriments dels comitès nacionals constitueixen un valor afegit molt important per a millorar l'especificació de cara al futur.

Més informació:

Nota de premsa de Microsoft
http://www.microsoft.com/presspass/press/2007/sep07/09-04OpenXMLVotePR.mspx