divendres, d’agost 17, 2007

Publicada Freespire 2.0

Aquesta distribució inclou programari propietari per millorar l'experiència de l'usuari, i és la primera versió basada en Ubuntu i no en Debian.

Freespire, l'equivalent a Linspire del què openSUSE o Fedora són a SuSE-Novell i Red Hat, ha publicat la segona versió estable de la seva distribució GNU/Linux, essent la primera que es basa en Ubuntu després de l'acord entre Canonical i Linspire. Anteriorment tant Linspire com Freespire es basaven en Debian, la distribució en la qual es basa Ubuntu. Concretament, Freespire 2.0 està basada en Ubuntu 7.04 .

Un punt polèmic de Linspire i que també ho és de Freespire és la inclusió a la distro de drivers, còdecs i aplicacions propietàries, és a dir, que no es troben sota una llicència lliure a l'estil de la GPL tal i com es troba la resta del sistema. Això és així perquè els creadors de Linspire i impulsors de Freespire enfoquen la seva tasca més a la usabilitat que a seguir estrictament la filosofia del programari lliure, malgrat que normalment davant dues solucions equivalents asseguren tendir a escollir l'opció lliure.

Freespire 2.0 proporciona suport per a fitxers multimèdia que moltes distribucions GNU/Linux no ofereixen en la seva instal·lació per defecte, en ser corresponents a formats no lliures que imposen restriccions de llicències, com per exemple MP3, Windows Media o Flash. Nombrosos drivers de targes de xarxa sense fils o targes de vídeo sense llicència lliure també són inclosos, amb el què el suport per a maquinari augmenta sensiblement.

Aquesta nova versió també inclou un plug-in per accedir a la futura versió del repositori d'aplicacions CNR, fins ara exclusiu de Linspire i que dins d'un temps i gràcies a l'acord Canonical-Linspire serà accessible a altres distribucions com la mateixa Ubuntu. CNR (Clic'n'Run) proporciona programari que es pot instal·lar d 'una forma molt còmoda, fàcil i ràpida (en un sol clic), incloent la possibilitat d'adquirir programes comercials directament des de la Xarxa, com són el StarOffice de Sun Microsystems, la màquina virtual de Parallels, o el CrossOver Office de CodeWeavers entre d'altres.

Aquesta és també la primera versió de Freespire en incloure el traductor d'Open XML a l'OpenOffice per als nous formats de fitxer de l'Office de Microsoft, amb el què els usuaris podran obrir, modificar i crear arxius compatibles amb Office 2007.

Més informació:

Pàgina web de Freespire
http://www.freespire.org/

Nota de premsa a la web de Linspire anunciant el llançament de Freespire 2.0
http://www.linspire.com/lindows_news_pressreleases_archives.php?id=223