dimecres, de setembre 05, 2007

Així serà el primer Service Pack per a Windows Vista

Microsoft ha donat a conèixer oficialment els primers detalls del què serà el seu primer Service Pack per al nou Windows Vista després d'algunes setmanes d'especulació sobre el tema.

Durant les darreres setmanes han saltat a la palestra informativa d'Internet diverses asseveracions i els seus corresponents desmentiments posteriors sobre el futur primer Service Pack per a Windows Vista. Finalment Microsoft s'ha decidit ha facilitar informació oficial i ho ha fet per boca del mateix equip de desenvolupament que treballa en aquest projecte.

En primer lloc sembla que Microsoft vol donar amb aquest service pack una imatge diferent a la què han tingut la resta de Service Packs editats fins a dia d'avui, i que no és altra que la funció de corregir errors. El què es pretén amb aquest és que els usuaris el percebin com una ampliació i millora de les funcionalitats existents en el sistema operatiu, i no com una sèrie de pegats de seguretat ni com una addició de funcionalitats noves.

El primer que s'ha buscat és millorar el rendiment i l'estabilitat del sistema, ja que encara que menys criticat que Windows XP en els seus origens per aquests aspectes, segueixen sent una font de crítiques i problemes per als usuaris.

La compatibilitat de les aplicacions existents fins avui per a Windows 2000/XP amb Vista i fins i tot dels nous programes és una de les qüestions més preocupants per als usuaris i que més crítiques ha rebut, amb el què s'intenta millorar en aquest primer paquet de servei.

Finalment, el suport de nou maquinari i estàndards també es veurà millorat, com per exemple per a les plaques base que emprin EFI (Extensible Firmware Interface) enlloc de la clàssica BIOS, un suport que Vista no porta de sèrie.

La creació d'aquest Service Pack ha estat realitzada basant-se en el feed-back rebut dels usuaris en aquests sis mesos de vida activa de Windows Vista, al qual s'hi han sumat -com d'altra banda ja és tradicional en qualsevol Service Pack de Microsoft- totes les actualitzacions alliberades fins avui per al sistema operatiu.

Tècnicament

Algunes de les millores concretes que podrem trobar en el SP1 per a Windows Vista són:

- Inclusió d'API's (Application Program Interface) per a què el programari de seguretat de terceres parts pugui treballar amb el sistema de protecció del kernel en màquines amb arquitectures de 64 bits.
- Millora de la seguretat en treballar amb l'aplicació d'escriptori remot en permetre signar les connexions RDP (Remote Desktop Protocol).
- Millora la protecció BDE (BitLocker Drive Encryption), emprada per encriptar volums de disc sencers amb l'objectiu de protegir la informació en ells guardada. A partir d'ara ja es podran encriptar unitats diferents de la C: .
- Augmentada la compatibilitat amb les targes gràfiques de nova generació.
- Millorat el rendiment quan es treballa amb una pantalla externa connectada a un ordinador portàtil.
- També per a màquines portàtils, s'ha millorat la gestió del mode de suspensió.
- Millorada la configuració de xarxes.
- Els sistemes informàtics que s'han actualitzat des de Windows XP a Vista seran més estables encara.
- Augmentat el nombre de drivers d'impressora.
- Augmenta la velocitat de copiat i extracció de fitxers.
- El sistema necessita menys temps per a "despertar-se" des dels modes d'hibernació i suspensió.
- Millorada la velocitat de treball dels sistemes que estan donats d'alta en un domini quan treballen desconnectats d'ell, ja que un petit bug feia que, per exemple, la velocitat d'obrir el quadre de diàleg per guardar fitxers fos molt lenta.
- Millorada la velocitat d'execució de l'Internet Explorer 7.
- L'eina de diagnòstic de xarxes permetrà a partir d'ara resoldre també incidents derivats de la compartició de fitxers a més dels temes bàsics de connectivitat que resol ara.
- Per als administradors de sistemes, l'editor de Pòlisses de Grup (Group Policy) canviarà simplificant-se'n el seu ús.
- Afegit suport per a sistemes de fitxers exFAT (Extended FAT), introduït amb Windows CE 6.0 i que es proposa com una alternativa al sistema de fitxers NTFS quan aquest no és la solució adequada, per exemple en l'ús d'unitats d'emmagatzematge amb tecnologia Flash.
- Afegit suport per a Direct3D 10.1 .

Durant les properes setmanes, i segons ha avançat l'equip de desenvolupament d'aquest primer Service Pack, tindrem disponible una primera beta per a un cercle restringit de betatesters. Com a data definitiva per al seu alliberament s'estudia el primer trimestre de 2008, encara que actualment aquesta data no és en absolut segura, pel que és més que probable que s'endarrereixi encara algunes setmanes o mesos.

Actualment, i encara en fase de desenvolupament, el "pes" del SP1 és d'uns 50 megabytes, i hi ha tres formes d'instal·lar-lo, malgrat que tot això és possible que variï fins a l'alliberament definitiu del paquet.

Més informació:

Anunci del Service Pack 1 per a Windows Vista
http://windowsvistablog.com/blogs/windowsvista/archive/2007/08/29/announcing-the-windows-vista-service-pack-1-beta.aspx

White Paper que explica les novetats que trobarem en el Service Pack 1 per a Windows Vista
http://windowsvistablog.com/blogs/windowsvista/pages/windows-vista-service-pack-1-beta-whitepaper.aspx

Entrevista amb Jon DeVaan, Vicepresident Sènior de la divisió Windows Core Operating System de Microsoft, sobre el SP1
http://www.microsoft.com/presspass/features/2007/aug07/08-29vistasp1beta.mspx