diumenge, de setembre 09, 2007

Palm cancel·la el Foleo

En un moviment inesperat i a través del seu weblog corporatiu, el CEO de Palm ha anunciat la suspensió del projecte Foleo en el que podríem qualificar no com un "adéu", si no com un "a reveure".

Ed Colligan, CEO de Palm, ha anunciat en el weblog de la companyia la suspensió de la producció del Palm Foleo Mobile Companion, una de les darreres presentacions de la multinacional nord-americana i que havia aconseguit animar les expectatives del mercat amb el presumible ressorgiment de la plataforma Handheld.

Presentat fa escassament tres mesos, el Foleo de Palm venia la seva idea amb l'afegitó "Mobile Companion" que ja indicava per on anava la idea d'aquest suggerent gadget. Amb la forma d'un ordinador portàtil i pantalla de 10,2" , el Foleo entrava en la categoria del què s'anomenen Handhelds, màquines en format portàtil però amb sistema operatiu i característiques de PDA, molt preuats en sectors bastant restringits del món de la computació.

De fet, el format handheld havia viscut una efímera glòria a finals de la dècada dels noranta del segle passat, amb una progressiva i lenta decaiguda durant els primers anys del nou mil·lenni. Actualment cap companyia de renom produeix solucions Handheld, excepcionalment fora d'aquelles que els fabriquen per a aplicacions empresarials.

El Palm Foleo semblava l'aparell ideal per donar una segona oportunitat als Handhelds com a màquines incompreses que havien encetat el seu camí per la vida massa aviat, fora del seu temps correcte.

La decisió de Palm, segons explica Colligan, ha estat deguda a les dificultats de mantenir dues plataformes diferents, pel que sembla per aquestes asseveracions que el Linux que equipava al Foleo i la plataforma Linux sobre la qual s'està assentant el futur Palm OS tenen diferències sensibles.

Colligan no ha enterrat definitivament el projecte Foleo, i s'ha limitat a explicar que aquest no és el moment correcte i que haurem d'esperar més endavant per veure novament al Foleo, pel que és possible esperar un ressorgiment futur d'aquest projecte.

Malgrat tot, diversos dubtes planen sobre l'acció de Palm; així, es podria especular que tota "l'operació Foleo" hagi estat purament cosmètica, sense una intenció real de fabricar i distribuir el producte, només amb l'objectiu -aconseguit- de crear expectació al mercat. Una opció poc probable, ja que segurament arrossegarà més mala que bona publicitat, tot i que mai se sap...

Una altra opció podria ser el llançament d'un globus sonda per captar la disposició del públic davant un aparell d'aquestes característiques, o bé una forma imaginativa de preparar al mercat, fent-li entrar fins i tot més ganes d'adquirir aquest producte.

Un argument a favor del futur manteniment de la plataforma Foleo és el gran nombre d'empreses desenvolupadores que ja havien manifestat el seu suport i oferiment de productes per a aquest tipus de màquina, sense cap mena de dubte un gran capital que és recomanable canalitzar adequadament per part de Palm...

El que sí és segur és que les referències relatives al Foleo de la web de Palm han estat eliminades. Fins i tot una recerca per la paraula Foleo en el cercador de la web ens porta directament a l'entrada en el bloc del CEO de la companyia.

Més informació:

Entrada del bloc corporatiu de Palm en la qual s'hi explica la decisió respecte al Foleo
http://blog.palm.com/palm/2007/09/a-message-to-pa.html