dijous, d’agost 16, 2007

El servei de descàrrega de programes de televisió de la BBC genera una gran polèmica

"Excessivament lligat a programari propietari i a un sistema DRM per ser contingut generat amb impostos públics" podria ser el resum de la polèmica que el nou servei iPlayer de descàrrega de programes televisius en línia de la cadena pública britànica ha generat a les illes i fins i tot més enllà.

BBC iPlayer és un servei encara en versió beta que permet veure els continguts emesos per la cadena televisiva pública britànica en els darrers set dies. El seu desenvolupament es porta gestant des de fa uns quants anys, i s'ha vist des de fa poc envoltat d'una polèmica que ha transcendit les fronteres britàniques.

L'objecte de la polèmica és la mateixa tecnologia que empra el reproductor multimèdia usat per accedir al servei i que ha estat construït expressament per a la BBC emprant per a això tecnologia Microsoft, el que fa que només es trobi disponible per a Windows deixant de banda als usuaris de Mac OS X, Linux i tota la gamma de telèfons mòbils.

Naturalment, això ha posat en peu de guerra als ciberactivistes britànics, doncs en ser la BBC una entitat pública finançada amb diners governamental (al cap i a la fi, diners públics), l'exclusió d'una part de la ciutadania pel simple ús d'un sistema informàtic o altre no es troba procedent.

Un altre punt polèmic és la inclusió d'un sistema DRM (Digital Rights Management) que provoca que els continguts descarregats per ser visualitzats només amb el reproductor propi de la BBC tan sols es puguin veure durant set dies, temps després del qual deixen de ser accessibles. Al mateix temps només poden ser transferits als dispositius de maquinari que permeti Microsoft.

Tecnològicament, l'iPlayer empra un sistema P2P que agilitza les descàrregues en no dependre exclusivament d'un servidor central que pot estar col·lapsat en alguns moments puntuals, si no que pot descarregar els continguts des dels usuaris que ja disposen d'ells, fent que cada usuari donat d'alta en el servei actuï, al seu torn, com a servidor.

Anteriorment, la mateixa BBC ja disposava de serveis d'emissió a través d'Internet, encara que basats en altres tecnologies com la del Real Player.

Més informació:

BBC - BBC iPlayer - Welcome
http://www.bbc.co.uk/iplayerbeta/

Petició per a què el Primer Ministre d'Anglaterra intervingui contra l'actitud de la BBC de basar el seu sistema de difusió per Internet en eines propietàries de Microsoft
http://petitions.pm.gov.uk/iplayer/