dimecres, d’agost 15, 2007

Un punt de vista interessant: VMware prediu la fi dels sistemes operatius tal i com els coneixem

La virtualització a nivell de maquinari permetrà la creació d'aplicacions específiques amb el seu propi sistema operatiu, fet que millorarà el rendiment i seguretat dels sistemes informàtics.

En el marc de la LinuxWorld Expo de San Francisco, Mendel Rosenblum (cofundador i cap científic de VMware) afirmava que el sistema operatiu tal com i com el concebem actualment té els dies comptats i que els sistemes actuals quedaran en una part residual del mercat per acontentar a Microsoft i a alguns productors de distribucions GNU/Linux.

Per a Rosenblum, el futur de la informàtica i la microinformàtica és la integració de la virtualització en el propi maquinari, en el mateix microprocessador o en altres components de l'ordinador. D'aquesta forma, en comptes d'executar un sistema operatiu i, sobre aquest, diferents programes, el què farem serà executar una col·lecció de màquines virtuals cadascuna amb la seva aplicació específica i el seu mini-sistema operatiu dissenyat específicament per donar suport a l'aplicació que conté.

Per posar un exemple, avui en dia a la nostra màquina hi podem tenir instal·lat Windows i executar sobre ell el navegador web Internet Explorer, el també navegador Firefox, el programa de retoc d'imatges The GIMP i el gestor de correu Outlook Express. Si estiguéssim treballant amb una màquina que seguís l'operativa explicada per Rosenblum, estaríem executant directament contra el processador una petita màquina virtual per a cadascun dels quatre programes abans esmentats.

Aquesta forma de treballar té els seus avantatges pel que fa a simplicitat i seguretat. El cap científic de VMware afirma -i no li manca raó- que els sistemes operatius moderns s'han convertit en desenvolupaments cada cop més complexos, amb molts milions de línies de codi i en els quals és molt fàcil que els programadors es despistin quan creen les interfícies que han d'unir la seva part de la feina amb el treball de la resta de l'equip, donant lloc a malfuncionaments i forats de seguretat.

La forma de treball de la virtualització per maquinari, amb l'hypervisor implementat a nivell de microprocessador, permetria crear 'appliances' (terme que denota a màquines virtuals específicament creades per desenvolupar una funció concreta com ara la navegació web) orientades només al desenvolupament d'una tasca, amb un microsistema operatiu dedicat en exclusiva a la funció que té encomanada l'aplicació, amb el que seria molt més fàcil de mantenir per un equip de programadors molt més reduït o, fins i tot, per una sola persona.

En aquest sentit, Rosenblum ha apostat clarament pels sistemes operatius lliures, doncs permeten no només examinar el codi si no també jugar amb ell per eliminar les parts que no necessitem i adaptar-lo a les necessitats de l'aplicació que anem a crear. Potser sigui una opinió sincera o bé un gest de complicitat a l'assistència de la LinuxWorld Expo, encara que tal i com VMware ha apostat per Linux en els seus productes, és més probable que sigui una opinió sincera.

La seguretat dels sistemes també es veuria beneficiada doncs, per exemple, només hauríem d'obrir a cada appliance el o els ports necessaris per executar l'aplicació. A més, les diferents appliances quedarien aïllades les unes de les altres, de manera que si un cracker penetrés en una d'elles, això no comprometria la seguretat de la resta.

Finalment, l'estabilitat del sistema informàtic en general es veurà incrementada en gran mesura, doncs el bloqueig d'una aplicació només afectarà a aquesta aplicació en concret mentre la resta continuarà executant-se de forma normal.

Rosenblum no ha posat una data per a la implementació d'aquesta arquitectura, encara que és comprensible doncs el món de la informàtica evoluciona d'una forma que fa gairebé impossible predir què passarà d'aquí a un any, ja no diguem en uns quants anys.

Curiosament, diverses solucions de virtualització per a sistemes operatius de dispositius mòbils com ara Linux ja li estan traient suc a aquests postulats, permetent que, per exemple, si executem un joc en el terminal i aquest es penja, no bloquegi completament el telèfon, permetent-nos continuar rebent i realitzant trucades mentre resetegem la part virtualitzada del sistema.

Més informació:

Article d'InformationWeek que explica la xerrada de Mendel Rosenblum a la LinuxWorld Expo
http://www.informationweek.com/news/showArticle.jhtml?articleID=201311257