diumenge, de setembre 23, 2007

La Fundació Mozilla confirma la separació de Thunderbird

No només es crearà una nova empresa per continuar amb el desenvolupament i "l'evangelització" del client de correu lliure, si no que a més s'intentarà que aquest es constitueixi en el centre d'un nou ecosistema d'aplicacions de comunicacions.

Aquest passat mes de juliol la Fundació Mozilla anunciava que degut al ritme amb el que es seguia el desenvolupament del navegador web Firefox i la seva promoció, no es veia la forma de donar més camp al client de correu electrònic Thunderbird, un altre dels nombrosos desenvolupaments d'aquesta institució, pel que s'havia pres la decisió de separar a aquest programa en un projecte independent, encara que la forma de fer-ho quedava pendent.

Thunderbird és el client de correu electrònic nascut de Netscape, que al seu torn va donar origen a la suite integrada Mozilla i aquesta al navegador web Firefox i al propi Thunderbird en separar els seus diferents components. Durant els anys que s'ha desenvolupat, Thunderbird ha aconseguit un cert èxit d'implantació malgrat que sense arribar a les cotes de Firefox o a fer-li veritable ombra a l'Outlook de la totpoderosa Microsoft.

Finalment, la decisió presa per Mozilla ha estat la creació d'una nova entitat que s'encarregarà de gestionar el projecte Thunderbird en tots els seus aspectes (programació, comunitat, especificacions de futures versions,...) i de promocionar-lo. Aquesta entitat serà presidida per David Ascher i funcionarà com a empresa, amb un pressupost inicial de tres milions de dòlars.

El què sobta més del comunicat de la Fundació és l'afirmació -no aclarida en la resta del texte- de la voluntat de convertir a Thunderbird en la peça central d'una nova suite de comunicacions. Tal vegada la nova empresa tindrà com a missió construir una sèrie d'aplicacions com ara un programa de missatgeria instantània i videoconferència sota el paraigua de Thunderbird...

Durant el lapse de temps que discorrerà entre ara i la creació efectiva d'aquesta nova entitat, Mozilla continuarà oferint actualitzacions de seguretat i suport per als usuaris de Thunderbird, una tasca que traspassarà a la nova empresa en quant això sigui possible.

De moment la Fundació Mozilla no ha donat a conèixer més detalls sobre aquest projecte.

Més informació:

Nota de premsa de la Fundació Mozilla
http://www.mozilla.com/en-US/press/mozilla-2007-09-17.html