dimarts, d’agost 14, 2007

Punt i final al cas SCO: Novell té els drets sobre Unix

S'acaben quatre anys d'incertesa sobre els drets de propietat intel·lectual de part del codi font del nucli Linux, ja que malgrat que aquest final estava gairebé cantat, el judici no ha deixat de posar nerviosa a la comunitat linuxera.

Serà, sense cap mena de dubte, una de les notícies més impactants, importants i comentades durant els propers mesos, ja que posa fi a un litigi que durava des de feia més de quatre anys i que ha impactat a tota la comunitat informàtica encara que especialment a la de GNU/Linux.

La notícia saltava a Internet gairebé tocant el cap de setmana, i es difonia ràpidament entre la comunitat linuxera: un jutge nord-americà havia dictaminat que els drets de propietat intel·lectual de Unix reclamats per SCO i Novell pertanyien a aquesta darrera, desactivant d'aquesta manera una amenaça que penjava sobre el sistema operatiu del pingüí com una espasa de Dàmocles.

Segons es pot llegir a la resolució, un document de 102 pàgines redactat pel jutge Dale Kimball, la causa legal de SCO contra IBM també ha quedat anul·lada, doncs en haver de reconèixer els drets de Novell, tot el que SCO pogués reclamar ja no és procedent.

Fent una mica d'història

La causa legal que ha enfrontat d'una banda a SCO (alguns afirmen que amb la mà i finançament de Microsoft per darrere) i per una altra a una sèrie d'empreses productores de solucions Unix es remunta en els seus orígens al 1995, quan Novell va vendre a Santa Cruz Operation (SCO) la possibilitat de comercialitzar solucions basades en Unix però -i aquí ve la discòrdia- segons SCO amb drets de propietat intel·lectual inclosos que des d'aleshores estarien en el seu poder, i segons Novell -i opció que ha prevalgut per a la justícia- no.

La postura de la companyia propietària de SuSE és clara i ha estat recolzada amb nombrosa documentació: en el moment de vendre-li els drets per a la creació i comercialització de solucions basades en Unix a SCO, aquests no incloïen de cap manera els drets de propietat intel·lectual. SCO, per la seva banda i en el parer de la majoria d'experts que han seguit el cas, no ha presentat arguments sòlids que fonamentin la seva postura, argumentant simplement que el contracte signat amb Novell incloïa implícitament els famosos drets i presentant una sèrie de codi font que, segons la seva opinió, violava els drets esmentats.

El codi font atacat per SCO havia estat cedit per empreses com ara IBM -que al seu torn també havien adquirit drets sobre Unix a Novell- a la comunitat Linux, pel que no va ser difícil que SCO posés a Linux en dubte i encetés un pla de llicències sota l'amenaça de portar a judici tota aquella empresa productora de distribucions del sistema operatiu del pingüí que no el contractés.

La gairebé nul·la capacitat ofensiva de SCO en aquesta causa legal van fer que cap o gairebé cap empresa s'interessés pel programa de llicències d'aquesta companyia, pel que no ha pogut treure res d'aquesta iniciativa.

Molts analistes que han seguit el cas afirmen que l'acció de SCO és un salt cap endavant ja que la companyia fa anys que no treu un nou producte al mercat, concretament d'ençà que Santa Cruz Operation va canviar el seu nom a Tarantella Inc. i posteriorment fou adquirida per Caldera per finalment recuperar el seu antic nom i imatge corporativa, molt més coneguts en el sector professional.

De ser un jugador clau en l'ecosistema Unix, SCO ha passat a ser una simple anècdota en vies d'extinció que podria haver fet el cant del cigne amb aquest polèmic judici que va començar el 2003 i del qual en veiem la seva fi ara, en el 2007.

I ara què?

Res, és l'única paraula amb la qual es pot definir el que passarà a partir d'ara. La comunitat Linux ja respira tranquil·la, malgrat que amb anterioritat la seva major part es sentís segura de la victòria per les escasses i contradictòries proves aportades per SCO.

Res canviarà a la comunitat Linux ni a la comunitat Unix, a diferència del que hagués pogut passar en el cas que la resolució legal hagués apuntat en el sentit contrari al què ho ha fet, condemnant a Linux a pagar llicències a SCO, que s'hagués lucrat (i molt) només amb aquests pagaments.

Potser l'acord Novell-Microsoft només sigui una conseqüència d'aquest final previsible, en el què la companyia de Bill Gates, veient-li les orelles al llop, s'hauria preparat per al final que s'ha esdevingut.

Més informació:

Article a Linux-Watch
http://www.linux-watch.com/news/NS4446359842.html

Pàgina web que ha seguit molt de prop el cas de SCO
http://www.groklaw.net/

Resposta de SCO al resultat final del judici
http://sco.com/company/news/statement.html