dissabte, de setembre 22, 2007

Del.icio.us canviarà de cara amb la versió 2.0

És un dels serveis emblemàtics de l'anomenada Web 2.0 . de moment només es pot accedir a aquesta segona versió per invitació.

Del.icio.us és un dels serveis que va iniciar la revolució de la Web social que ha conduït als experts a encunyar el terme Web 2.0 per denotar una Web més participativa i que no consta només d'emissors d'informació i receptors passius d'aquesta informació, si no que en ella tots som al mateix temps creadors i consumidors de continguts i serveis.

La finalitat de del.icio.us és la de funcionar com a "bookmark" (llista de preferits) en línia, emmagatzemant referències a pàgines que trobem d'interès. Fundat el 2003 per Joshua Schachter, fou adquirit el 2005 per Yahoo!

Les llistes de preferits són una funcionalitat que inclouen els navegadors web des dels seus inicis amb el ja mític Mosaic, i que s'han mantingut inalterables fins a l'adveniment de la Web 2.0 i l'explosió del costat més social de la Web. Ara està de moda incloure els nostres bookmarks en un servei en el qual estiguin accessibles a tothom, com el mateix del.icio.us, tot i que no és una idea nova: no debades, les primeres pàgines web personals que es van començar a veure a mitjans de la darrera dècada del segle passat acostumaven a incloure una secció de bookmarks amb referències a les pàgines que el propietari de la pàgina considerava interessants. Aquest costum s'havia anat perdent i diluint amb el temps.

El que fan els usuaris de del.icio.us no és només emmagatzemar els seus preferits en un lloc web de forma que els tenen accessibles en línia sempre que volen, si no que també els donen a conèixer a altres usuaris, recomanant aquells que els semblen millors. En definitiva, es tracta de crear una comunitat d'internautes disposats a compartir informació sobre els llocs que descobreixen en aquesta immensa xarxa.

Del.icio.us 2.0 tindrà una renovada interfície gràfica d'usuari la finalitat de la qual és la de fer que la navegació dins del site sigui més simple, ràpida i profitosa, malgrat que en general continuarà essent tan espartana com fins ara.

Paral·lelament a la "neteja" que s'efectua a la seva façana, també es realitzen canvis més profunds, com el canvi de nom: si fins ara el servei s'anomenava (i encara s'anomena) del.icio.us, jugant amb la paraula "deliciós" en anglès i el sufix de domini corresponent als Estats Units, a partir del llançament d'aquesta nova versió s'anomenarà simplement delicious.

Més informació:

Preview de delicious 2.0, accessible només per invitació
https://secure.delicious.com/login?jump=ub

Lloc actual de del.icio.us
http://del.icio.us/