divendres, de setembre 21, 2007

IBM farà la competència a l'Office de Microsoft i a l'OpenOffice amb un paquet integrat gratuït

Big Blue es llança a l'arena de les suites ofimàtiques amb l'oferta d'un producte gratuït basat en les tecnologies de la seva marca Lotus i que proporciona processador de textos, full de càlcul i programa de presentacions.

Tot i que la marca Lotus pot ser desconeguda per a gran part dels actuals usuaris d'informàtica, és una companyia històrica que en els seus temps va crear les fulles de càlcul tal i com les coneixem actualment, i a estar davant de Microsoft en innovació tecnològica i quota de mercat... fins que la companyia de Bill Gates va presentar Windows i la seva pròpia solució amb la qual feia la competència al principal producte de Lotus (el full de càlcul 1-2-3): l'Excel, que en poc temps es va convertir en un estàndard de facto.

El 1995 Lotus fou adquirida per IBM. La companyia ja no era aquella empresa puntera que havia creat una de les primeres "killer app" amb 1-2-3, tot i que mantenia una respectable quota a l'entorn empresarial, precisament el camp que més ha interessat des de sempre a IBM.

El paquet d'aplicacions gratuïtes publicat per IBM inclou processador de text (Lotus Symphony Documents), full de càlcul (Lotus Symphony Spreadsheets) i presentacions a l'estil PowerPoint (Lotus Symphony Presentations). De moment es troba encara en versió beta però ja es pot descarregar des del lloc web del producte oferint suport per a Windows i Linux.

De fet, aquests programes són els mateixos que podíem trobar en la versió 8 del paquet IBM Lotus Notes, però amb el nom canviat.

Tot i que no està disponible per a un nombre tan gran de plataformes com l'OpenOffice (Windows, Solaris, Linux, Mac OS X i amb un port per a FreeBSD en camí), la seva disponibilitat per als dos grans sistemes d'escriptori en entorns empresarials i domèstics sense comptar al d'Apple, li garanteix sense cap mena de dubte una possible base d'usuaris prou àmplia. I per a Mac OS, IBM ha anunciat que en un futur proper proporcionarà una versió d'aquest paquet i el suport necessari.

Com a formats de fitxer suportats, la solució d'IBM intenta ser el més flexible possible, doncs admet documents en OpenDocument (ODF, el mateix que empra l'OpenOffice) i els clàssics de l'Office de Microsoft. Per a lliurar les nostres creacions podem optar per exportar-les a PDF, un format estàndard per a l'intercanvi de documents a més de multiplataforma.

Lotus Symphony no només és una suite ofimàtica, si no també una plataforma de programació compatible amb el programari que es pot desenvolupar basat en Microsoft Office, malgrat que ignoro fins a quin punt és compatible.

Els requisits necessaris per a la instal·lació d'aquest programa es disparen pel què fa a la memòria RAM mínima, tot i que per als temps que corren aquesta quantitat començarà aviat a ser quelcom més que habitual: 1 gigabyte. De disc dur se'ns sol·liciten 900 Mb. i Windows XP, Vista, SLED 10, RHEL 5 o Redhat 5 com a sistema operatiu.

Més informació:

IBM Lotus Symphony
http://symphony.lotus.com/software/lotus/symphony/home.jspa

Nota de premsa d'IBM
http://www-03.ibm.com/press/us/en/pressrelease/22326.wss