dijous, de setembre 20, 2007

Disney prepara un nou film sobre Tron

El llargmetratge forma part de la cultura popular "geek" d'ençà de la seva estrena el 1982, essent un dels primers en els quals es va usar massivament l'animació per ordinador.

Qualsevol espectador està acostumat a veure en les actuals sales de cinema grans desplegaments d'animació computeritzada. Des de les espectaculars baralles d'arts marcials a la saga Matrix fins als vaixells de la no menys reeixida sèrie "Pirates del Carib" passant per tota mena de naus extraterrestres, monstres mutants o explosions devastadores, els efectes digitals estan presents a la majoria de les superproduccions de Hollywood i ja fa temps que han traspassat les fronteres nord-americanes, essent emprats a bona part del món. Però tot això no sempre fou així.

Hi va haver un temps en què els ordinadors no eren tan potents i no podien simular la realitat com ara, que persecucions automobilístiques i cabrioles impossibles són generades digitalment i inserides a la pel·lícula. Qui diria -si no fos del domini públic- que el Títanic de la pel·lícula de James Cameron l'havien generat una gran quantitat d'estacions de treball Linux? Tron fou una precursora de tots aquests efectes, un pas pioner que en comptes de voler imitar la realitat, volia crear-ne una altra de paral·lela, en aquest cas un món de somni inspirat en l'interior d'un ordinador. Perquè, a més d'usar ordinadors en la seva elaboració, l'argument també girava al voltant del llavors incipient món de la informàtica.

La història narrada en el film es centra en el sistema informàtic intel·ligent d'una empresa, programat per un hacker al qui un dels directius de la companyia ha desposseït de l'autoria del sistema, al què finalment ha acabat usant en el seu profit, expulsant al hacker (interpretat per Jeff Bridges) de l'empresa de la qual n'acaba sent un dels principals directius. El punt d'arrancada del film és la lluita del hacker per recuperar informació suficient del sistema per a reclamar els seus drets.

Amb l'ajuda de dos treballadors de la companyia i amics seus, el personatge interpretat per Bridges accedeix a un terminal connectat al sistema central per a treballar en la recuperació de pistes. Tot i això, li espera una sorpresa: entre els dispositius electrònics que disposa l'empresa es troba una mena de canó capaç de desintegrar un cos emmagatzemant la informació de les molècules que el composen per a tornar-lo a "recrear" posteriorment. Amb aquest feix de partícules, la intel·ligència artificial del sistema el descompon i trasllada al seu interior, en el qual i en forma de programa informàtic haurà de lluitar per la llibertat de la resta de programes, en una metàfora sobre la pròpia lluita per la llibertat i contra els règims tirànics.

Segons els rumors que s'estenen per Internet i basats en filtracions procedents de Disney, la pel·lícula seria una seqüela, una continuació de l'acció desenvolupada en el film original (25 anys després!) en comptes d'un remake, quelcom amb el que s'havia especulat en un principi. Alguns noms sonen ja en l'apartat de guió i producció de la pel·lícula, el rodatge del qual començaria en el 2010 però de moment es desconeixen detalls concrets a excepció que la voluntat de Disney seria donar protagonisme a Internet en aquesta entrega.

Com a director de la nova entrega de Tron sona amb força el nom de Joseph Kosinski, qui també sembla que dirigirà el "remake" d'un altre llargmetratge de ciència-ficció mític, "la fuga de Logan", un projecte que també haurà de començar a filmar-se en el 2010. Com a guionistes s'han deixat sentir els noms d'Eddie Kitsis i Adam Horowitz, responsables dels guions de la reeixida sèrie Lost (Perduts) que s'emet actualment a la cadena de pagament Fox.

Sense cap mena de dubte aquesta notícia serà benvinguda per una àmplia comunitat que depassa l'àmbit dels cinèfils, esquitxant també a bona part de la comunitat informàtica avui ja veterana però que van créixer veient aquest film de culte... i que de segur va marcar moltes vocacions dels qui actualment es troben programant o gestionant sistemes informàtics.

Més informació:

Article a The Hollywood Reporter
http://www.hollywoodreporter.com/hr/content_display/news/e3i16c1ed3bf76536b4c669651706799643