dimecres, d’agost 08, 2007

Alliberada la primera beta de KDE 4

Les principals novetats d'aquesta versió són les aplicacions incloses a l'entorn.

Ha estat alliberada la primera beta del futur KDE 4.0, un dels principals entorns gràfics d'escriptori per a Unix/Linux juntament amb Gnome. En anteriors versions de desenvolupament de KDE 4 vam poder veure que l'entorn es basa en la versió 4 de les llibreries QT, que disposa d'un nou disseny de l'escriptori i dels diferents elements del sistema anomenat Plasma en el seu conjunt, o que el nou tema d'usuari per defecte és Oxygen, entre d'altres novetats. En la present versió beta, les principals novetats són els programes inclosos a l'entorn.

Per començar, tenim a Marble, una aplicació de geoposicionament semblant a Google Earth i compatible amb el format de fitxer KMZ de l'eina de la companyia del cercador. Marble empra la Wikipedia per a la localització i descàrrega de dades geogràfiques.

Okular és el visualitzador de documents universal per a KDE, semblant a l'Evince de Gnome. És capaç de visualitzar documents en format PDF, Plucker, PostScript o imatges TIFF entre d'altres, i en aquesta versió beta de KDE 4 presenta millores d'usabilitat.

S'inclouen petites millores en altres components com ara el gestor de finestres KWin o el gestor personal KDE-PIM.

En aquest punt del desenvolupament de KDE 4 es deixen d'introduir noves aplicacions a l'entorn, deixant als programadors marge només per a corregir bugs i afegir funcionalitats a les aplicacions que han estat incloses ja a l'entorn. En la propera beta es congelarà també l'afegit de funcionalitats als programes. El que sí es continuarà treballant i evolucionant és l'accessibilitat i usabilitat de l'entorn.

Al mateix temps que aquesta primera beta de KDE 4, ha estat alliberada la segona alpha de KOffice 2.0, que treu tot el profit a les noves funcionalitats de les llibreries QT 4. Malgrat que KOffice forma part de KDE, el cicle de creació de noves versions d'aquesta suite ofimàtica és independent a la de l'entorn d'escriptori.

Més informació:

KDE 4.0 Beta 1 Release Announcement
http://www.kde.org/announcements/announce-4.0-beta1.php