divendres, d’agost 03, 2007

openSUSE renova la seva pàgina web oferint servei de construcció a mida de la distribució

Permet personalitzar els paquets que inclourem a la distribució i actua com a trampolí de llançament per a nous paquets de programari.

Diuen els seus defensors que Linux és el sistema operatiu més personalitzable existent actualment, que des de la seva instal·lació pots escollir els programes que tindràs en el teu disc dur i, fins i tot, personalitzar la distribució a la teva mida. Per a això existeixen eines i serveis, com el programa Revisor, que partint de la base de Fedora, permet personalitzar aspectes com el fons d'escriptori que veuran els usuaris que instal·lin la nostra distro personalitzada, o els paquets inclosos en el CD d'instal·lació. Tot i això, cap de les "grans" ho havia posat tan fàcil fins ara com openSUSE.

El projecte nascut de la mà de Novell ha aprofitat la renovació de la seva pàgina web per incloure en ella un servei de compilació a mida de paquets que, d'una banda, és útil als programadors que vulguin preparar el seu programari per a què sigui distribuït juntament amb openSUSE i, per una altra, pot servir-nos per arribar a compilar la nostra pròpia distribució per a una de les arquitectures suportades pel projecte.

Potser no és tan personalitzable en aspectes com ara el fons de pantalla o l'aspecte de la instal·lació com l'abans esmentada Revisor, però és més que suficient per a construir una distro a mida basada en openSUSE, ara per ara una de les distribucions GNU/Linux que més bones crítiques reben per la seva funcionalitat, estabilitat i suport per a maquinari.

L'eina és d'ús simple, i incorpora ajudes que ens guiaran durant el procés de creació de la nostra distribució a mida o paquet de programari. L'ajuda en línia és molt extensa i està ben cuidada.

Pel que fa a la resta de la nova web d'openSUSE, aquesta es simplifica proporcionant un menú d'entrada amb tres opcions: la ja comentada per accedir a l'opció del builder o constructor de paquets, una altra que ens condueix directament a la descàrrega, i una tercera que dóna pas al wiki del projecte en diversos idiomes.

Més informació:

Pàgina web d'openSUSE
http://www.opensuse.org/