dijous, d’agost 02, 2007

Microsoft llança lloc web per clarificar la seva postura respecte al programari lliure

Simple maniobra per agradar a la comunitat, o iniciativa seriosa que explica la postura del gegant de Redmond en aquest terreny?

La companyia de Bill Gates no és, en principi, contrària al programari lliure. Almenys aquesta és la postura oficial que es manté des de fa temps en els seus quarters generals situats a Redmond, a l'estat de Washington (Estats Units). La comunitat de, precisament, el programari lliure ho veu d'una altra manera, ja que no oblida fets com que el fundador de Microsoft titllés de "comunista" el programari lliure durant una entrevista realitzada a mitjans de comunicació nord-americans. I és que l'adjectiu "comunista" no manca d'importància als Estats Units, país en el qual s'arriba a considerar amb facilitat un insult.

Si no pots vèncer al teu enemic, uneix-t'hi. Aquesta és una màxima que bé es podria aplicar en aquest cas. Després d'anys de desdenyar al programari lliure com quelcom de molta menys entitat i qualitat que el programari no-lliure, pràcticament una joguina, la companyia de Redmond es va adonar que el programari lliure és aquí i que no marxarà perquè si, així que va decidir canviar de tàctica i obrir-se als programadors lliures seguint la tècnica que tan bé li ha funcionat en enfrontaments comercials anteriors com amb Wordperfect i Netscape: crear un producte semblant per a, amb el temps, superar al líder. Així que Microsoft va començar a teixir vincles amb companyies dedicades al desenvolupament de programari lliure com poden ser Novell i va crear les seves pròpies iniciatives com el lloc Codeplex. Tot això emmarcat en el passat recent, per la qual cosa encara és difícil saber com acabarà l'aventura.

L'èxit ha estat parcial: si bé ha aconseguit crear una comunitat de desenvolupadors atrets pels seus productes i per l'enorme nombre d'usuaris del seu sistema operatiu, no ha aconseguit el vistiplau, acceptació i col·laboració del nucli fort de la comunitat de desenvolupadors lliures i dels principals projectes realitzats en programari lliure, que miren amb desdeny i desconfiança les iniciatives de la companyia de Redmond.

És en aquest punt en el qual Microsoft sembla haver volgut clarificar la seva postura respecte al programari lliure i demostrar que recolza aquesta filosofia de creació i distribució de programes informàtics, si bé potser no la comparteix. I ho ha fet mitjançant un lloc web especialment dedicat al tema, en el qual podem trobar-hi textos que ens clarifiquen aquesta tan comentada postura (almenys en la visió oficial de Microsoft) i recursos per a programadors. També podem trobar en el site de Microsoft recursos per a què la nostra organització empri simultàniament programes lliures i programari de Microsoft.

En definitiva, del que sembla que es tracta en aquest site és de buscar un punt de trobada per a aquelles entitats i persones que vulguin usar programari d'ambdós tipus i que puguin tenir certa por que l'elecció del programari lliure els provoqui algun maldecap amb els programes de Microsoft.

Més informació:

Open Source at Microsoft
http://www.microsoft.com/opensource/default.mspx