dissabte, de juliol 28, 2007

Canonical presenta servei en línia per a gestionar ordinadors amb Linux

La companyia que es troba darrere de la distribució Ubuntu ha presentat una eina que permet gestionar tant servidors com desktops de forma remota.

Landscape és un servei en línia que s'ha de contractar a la companyia Canonical i no un programa descarregable des dels servidors de la companyia o que es pugui adquirir per separat, i que permet als administradors de sistemes gestionar i monitoritzar tots els ordinadors basats en Linux d'una xarxa.

La interfície d'administració és via web, fet que permet el seu ús remot des de qualsevol lloc del món i accedint simplement a un navegador. S'ha concebut com a una utilitat que permeti gestionar conjunts d'ordinadors com a una sola màquina, prenent decisions que s'apliquen a tot el grup.

Entre les funcionalitats que proporciona Landscape destaquen:

- Manteniment de paquets instal·lats en els sistemes administrats, de forma que puguem instal·lar i desinstal·lar programari o obtenir informació sobre paquets. Les actualitzacions del sistema també es poden administrar amb aquesta eina.

- Administració d'usuaris. Altes, baixes i modificacions en els perfils, tant en una màquina en concret com en un grup d'elles.

- Es poden configurar grups de màquines independentment que els seus components siguin servidors, desktop o d'ambdós tipus. La localització física de les màquines i la seva funció també són independents, pel què la definició de grups serà una funcionalitat extremadament flexible.

- Permet la definició de cues de tasques per a la seva realització en màquines que no estan permanentment connectades a Internet, com per exemple ordinadors portàtils. Quan la màquina és connectada a la xarxa, rep les instruccions pertinents per a la realització de les tasques indicades per l'administrador amb Landscape.

- Realització d'inventaris de maquinari i programari, anàlisis de rendiment i històrics de tota aquesta informació per a posterior comparació.

L'única limitació que se li pot atribuir a Landscape és que només permet gestionar màquines que funcionin sota Ubuntu, ja sigui en les seves versions per a escriptori o servidor, però no per a altres distribucions de GNU/Linux o altres sistemes operatius com ara Windows, quan allò més habitual en les organitzacions de certa entitat és treballar en entorns mixtos.

Canonical ofereix diversos tipus de suport per a aquesta eina que, de moment, es troba encara en fase beta.

Més informació:

Landscape | Canonical
http://www.canonical.com/landscape