divendres, de juliol 27, 2007

Microsoft exclou el programari sota la GPL 3 del seu acord de patents amb Linspire

Nou moviment de la companyia de Bill Gates probablement dirigit a sembrar dubtes i inquietuds per als usuaris de productes protegits per la darrera versió de la popular GPL.

En el lloc web de Microsoft i en un document dirigit als usuaris de productes Linspire, la companyia de Redmond indica què és exactament el que està protegit contra possibles accions legals que aquesta companyia pogués emprendre contra el món del programari lliure en general i el sistema operatiu del pingüí en particular. En un dels punts hi destaca especialment una menció a la GPL 3, la darrera versió de la llicència lliure per excel·lència.

"[...] Tot i això, els productes ofertats als clients* no inclouen cap porció d'altres productes que abarquin o incloguin productes Foundry, productes clònics, programari sota la GPL 3 o altres productes exclosos" és, textualment, el què es pot llegir al document. I ve a dir que un programa que es trobi sota la GPL pot, en principi, ser dut davant dels tribunals per infringir drets de patents i propietat intel·lectual de Microsoft.

Davant d'aquesta situació, és fàcil preguntar-se si ens trobem davant d'una nova maniobra de la companyia de Redmond, aquesta vegada per sembrar inquietud entre els usuaris de productes que es trobin sota la nova GPL 3.

Cal recordar que de moment, el nucli de Linux no ha estat posat sota aquesta versió de la GPL, i continua estant disponible només sota la GPL 2.

Més informació:

Covenant to Customers
http://www.microsoft.com/interop/collab/linspire/customer_covenant.mspx

* terme que es descriu anteriorment en el text publicat per Microsoft com aquelles peces de programari oferides per Linspire als seus usuaris i que entren dins de l'acord signat per ambdues companyies.