divendres, de juliol 20, 2007

Projecte Indiana: la nèmesi de Linux per al projecte OpenSolaris

Amb ell, Sun Microsystems vol disposar de la mateixa arma que ja tenen Red Hat amb Fedora o Novell amb openSUSE: una distribució binària d'OpenSolaris en un CD, que es pugui instal·lar fàcilment a l'ordinador i que sigui prou atractiva com per a què els usuaris se la passin entre ells.

L'ecosistema de distribucions basades en OpenSolaris creix cada dia més; a Solaris (la distro pròpia de Sun Microsystems) se li han sumat ja altres sistemes operatius com Nexenta (inspirada en Ubuntu però canviant-li el kernel Linux pel d'OpenSolaris), BeleniX, Polaris (port del sistema per a màquines basades en PowerPC) o Schillix. Però per a Sun això no és suficient, i busca més. I aquest més té un nom propi: projecte Indiana.

Per a què ens fem una idea de com estan estructurades les coses al voltant del projecte OpenSolaris, he d'explicar que en aquest projecte marc només disposarem del codi font del sistema operatiu base, que serà usat per altres per a construir les seves distribucions, no existint una distribució oficial OpenSolaris, si no diverses distros derivades del codi font del projecte. Així les coses, Sun vol variar aquest estatus creant una distribució oficial OpenSolaris que faria la funció "d'evangelitzadora" entre la comunitat.

Indiana es compondria d'un CD des del qual s'instal·laria la base del sistema més l'entorn d'escriptori. Un cop fet això, es podria ampliar la instal·lació amb programari disponible en línia a través de repositoris.

El principal objectiu d'Indiana semblen ser els usuaris de Linux, ja que a la pàgina de presentació del projecte trobem la següent declaració d'intencions: "a més, la distribució inclourà eines que llimin les diferències existents amb els usuaris de GNU/Linux, com per exemple les instal·lacions i els paquets".

De moment, el projecte Indiana no deixa de ser una declaració d'intencions que encara està reclutant voluntaris per treballar en ell.

Més informació:

Pàgina web del Projecte Indiana
http://www.opensolaris.org/os/project/indiana/