dissabte, de juliol 21, 2007

Wonderland, el Second Life de Sun Microsystems

És un entorn virtual en 3D orientat al treball en grup i amb funcionalitats que no disposa el popular entorn de Linden Labs com són la possibilitat de mantenir converses de veu o compartir aplicacions.

Wonderland (en anglès "Terra de les meravelles") és un projecte dut a terme per una comunitat de desenvolupadors independents sota el patrocini de Sun Microsystems que, en la seva concepció, pren moltes de les idees del qual actualment és l'entorn virtual amb més èxit a la Xarxa: Second Life. Tot i això, va un pas més enllà en certs aspectes, encara que sense voler arribar a la dimensió d'ús social tan estès com té el conegut entorn virtual.

La finalitat de Wonderland és, a grans trets, la mateixa que a Second Life: posar a disposició de l'usuari un entorn virtual en tres dimensions que tingui una semblança palpable amb el món real, i en el qual ens mourem en forma d'avatar (imatge o icona que representa a l'usuari d'un servei a Internet) interactuant amb altres avatars i amb els elements del món virtual. Wonderland, però, emfatitza en la feina col·laborativa més que en l'oci, que sembla el més destacable a Second Life (encara que en aquest darrer cas també hi podem trobar negoci).

Per buscar aquesta capacitat de treball en equip, Wonderland ofereix diferents funcionalitats com són les converses de veu, sempre més àgil que haver de teclejar tot el que vulguem dir. Però la que destaca especialment és la possibilitat de compartir aplicacions entre les diferents persones connectades a un món virtual, ja que podem compartir documents de l'OpenOffice o un navegador web, per posar dos exemples, en finestres que podrem manipular a l'interior del món virtual en el qual ens trobem.

D'aquesta forma, Sun vol convertir a Wonderland en un punt de trobada per a la realització de reunions i trobades de negocis per parlar en un entorn semblant a la realitat.

En estar basat en la tecnologia Java, Wonderland és multiplataforma, pel que es pot executar en els principals sistemes operatius del mercat: Windows, Linux, Mac OS X i Solaris (a més de derivats i altres sistemes que disposin de compatibilitat amb Java i els requisits necessaris).

La creació de nou contingut per als mons generats per Wonderland, així com la programació de noves accions i scripts de la mateixa manera que passa amb Second Life, també està prevista, de forma que podem ampliar el nostre món generat per ordinador fins a límits només delimitats per la nostra imaginació o els nostres coneixements de programació o disseny.

En el lloc web del projecte disposem de codi font per al client i per al servidor, tot això sota llicència GPL, el que ens indica que -al contrari del que passa a Second Life, en el qual estem en un entorn centralitzat-, cada usuari podrà muntar el seu propi servidor de Wonderland i donar accés a ell a qui vulgui. Un dels primers espais operatius és MPK20, promogut per Sun Microsystems com a lloc de reunió per a negocis a la Xarxa.

Més informació:

Lloc web de Wonderland a Java.net
https://lg3d-wonderland.dev.java.net/