dimarts, de juliol 31, 2007

Seagate deixarà de fabricar discos durs IDE

La companyia només ha informat de la seva decisió al canal (és a dir, a les empreses i professionals que adquireixen els seus productes per a després revendre'ls, ja siguin distribuïdors o majoristes), i encara no ho ha fet públicament. Malgrat tot, això no significa la mort definitiva i instantània d 'un estàndard que encara segueix vigent tot i que hagi perdut molta part del mercat en favor -òbviament- del seu successor SATA.

Durant aquests darrers dies diversos mitjans de comunicació especialitzats s'han fet ressò de la decisió de la companyia Seagate, un dels principals fabricants de discos durs del món, de discontinuar les línies de productes basades en l'estàndard de connexió IDE en favor d'aquelles que empren el Serial ATA o SATA.

Aquesta decisió només s'ha comunicat al canal, no fent-se pública encara probablement per no provocar "pànic" entre els consumidors i que aquests deixin de comprar els estocs de discos IDE per por de no rebre suport tècnic posteriorment*.

Tot i la decisió, l'estàndard IDE continuarà entre nosaltres durant molt de temps, ja que a més que altres fabricants de discos durs s'encarreguen de continuar fabricant-lo, unitats de CD/DVD i de còpia de seguretat en cinta encara el faran servir durant molt de temps, i les plaques base mantindran ports IDE per a la connexió de dispositius.

L'estàndard IDE/ATA (sigles corresponents en el primer cas a Integrated Drive Electronics o en el segon a Advanced Technology Attachment, ambdós referits al mateix tipus de connexió) emprat actualment, data en els seus orígens del 1986 i fou creat per Western Digital, Compaq i Control Data. Més de vint anys després, tota una eternitat en informàtica, queda clar que l'IDE necessita un successor que pugui dur la comunicació entre els dispositius d'emmagatzematge i la resta de la màquina un pas més enllà en velocitat; i aquest successor existeix i té un nom: Serial ATA o SATA, en el qual precisament Seagate es centrarà.

Els connectors de dispositius SATA són més petits que els IDE, i permeten prestacions com el "hot swap", terme anglès que vol dir que podem desconnectar un dispositiu de la màquina mentre aquesta es troba encesa i en funcionament i el sistema operatiu ni ho notarà... almenys, teòricament.

Encara no es sap amb certa seguretat el moment exacte en què Seagate deixarà de produir discos IDE, ni s'han fet gaires especulacions sobre això, tot i que seria possible que la data escollida es trobés entre finals d'enguany i els primers dies del 2008.

* Sobre aquest tema, i encara que sigui a títol extraoficial, puc afirmar tranquil·lament que les companyies fabricants de maquinari estan obligades a oferir un període de garantia per al material que produeixen, i que la base de discos IDE instal·lada a tot el món fa que sigui impossible desentendre's del seu manteniment i suport. Per tant, per a aquells usuaris pessimistes, em permeto afirmar que amb seguretat tindrem suport per als nostres dispositius IDE per a una dècada o més.