dilluns, de juliol 30, 2007

Thunderbird es separarà de Firefox

Segons la CEO de Mozilla Corporation, Mitchell Baker, l'organització que presideix es troba totalment bolcada en el desenvolupament i promoció del navegador web Firefox, l'estrella de la companyia, pel què el millor per al creixement i maduració de Thunderbird seria buscar la creació d'una organització diferent, independent i paral·lela, que duria a terme amb el client de correu electrònic el mateix que fins ara ha fet la Corporació, però amb dedicació exclusiva.

Aquestes afirmacions han estat realitzades en el weblog de Baker, i no precisament ben rebudes per la comunitat, encara que també podem llegir opinions favorables al canvi. Les crítiques, de fet, han obligat a la CEO de Mozilla Corp. a escriure un segon post explicant el perquè d'aquesta decisió, no aprovada encara oficialment però que sembla el camí definitiu que prendrà aquest afer.

Totes les propostes fetes per Mitchell Baker es basen en el fet que Firefox és el producte estrella de la corporació Mozilla i, per tant, el que més atenció rep per part de l'organització a tots els nivells, des de producció fins a promoció. Malgrat tot, i de la resta de productes, Thunderbird destaca per una història tan llarga com la del navegador web lliure per excel·lència, i d'una acollida per part del públic si no tan bona com la de Firefox, gairebé.

Segons el criteri de Baker o de la directiva de Mozilla Corp. -no queda gaire clar si la decisió ha estat ideada i presa en solitari per la CEO o discutida en grup-, la millor solució per donar una empenta a Thunderbird és crear una nova organització centrada només en continuar el desenvolupament i promocionar el client de correu electrònic lliure.

Per a aquesta nova organització no s'ha trobat encara un esquema organitzatiu definitiu, però es proposen tres opcions:

- Crear una organització sense ànim de lucre (una cosa com ara Thunderbird Foundation) que, en el cas de trobar formes de lucrar-se, podria fer el mateix que en el seu moment va fer Mozilla Foundation: crear quelcom semblant a l'organització de la qual ara se separaria, Thunderbird Corporation. Aquesta darrera tindria l'objectiu de capitalitzar els beneficis econòmics del client de correu electrònic.

- Crear una segona subsidiària dependent directament de la Fundació Mozilla.

- Crear una petita companyia consultora que ajudi al desenvolupament i guii les passes per a promocionar i capitalitzar el programa.

De moment no s'ha pres cap decisió en ferm i s'espera la participació de la comunitat per veure quina serà la millor manera de fer aquesta separació.

Més informació:

Post original en el weblog de Mitchell Baker
http://weblogs.mozillazine.org/mitchell/archives/2007/07/email_futures.html

Segon post justificant el perquè d'aquests canvis
http://weblogs.mozillazine.org/mitchell/archives/2007/07/thunderbird_why_change_things.html