dimecres, de juliol 18, 2007

Moblin.org, la nova plataforma Linux per a dispositius mòbils

Patrocinada per Intel, el seu objectiu és proporcionar recursos per a què distribucions de tercers funcionin sobre dispositius que emprin xips de la multinacional californiana.

Intel s'apunta al creixement de Linux en dispositius mòbils i encastats no amb una distribució pròpia, si no amb una iniciativa que pretén donar suport de la comunitat i tècnic a les distribucions que funcionin sobre els seus xips. Aquest és el cas d'Ubuntu Mobile i Ubuntu Embedded, les distros anunciades recentment per Canonical, o MIDINUX, la distribució de Red Hat per a aquests petits dispositius.

Moblin.org acollirà diversos projectes relacionats amb Linux en dispositius mòbils equipats per Intel, com pot ser el mateix kernel per a les diferents distribucions.

De moment, a la secció de descàrregues hi podem trobar la utilitat Moblin Image Creator per a Ubuntu Feisty Fawn, que permet la creació d'imatges d'instal·lació de Linux per a un dispositiu concret. Per a un futur vinent s'han anunciat eines similars per a les distros SuSE SLED 10 i Fedora 7.

A més de ser un punt de partida per a projectes, Moblin.org també actuarà com a repositori de programari per a dispositius, especialment per a aquells que caben sota el paraigua de la denominació MID (Mobile Internet Device), proporcionant programes i utilitats de tota mena per a què l'usuari pugui instal·lar en el seu dispositiu.

Les captures de pantalla disponibles a la secció screenshots de la web Moblin.org mostren un entorn basat en Ubuntu i amb utilitats com un navegador web, calculadora, reproductopr multimèdia o sistema de desenvolupament d'aplicacions.

Més informació:

Moblin.org
http://www.moblin.org/

Moblin Image Creator
http://www.moblin.org/projects_image-creator.html