dissabte, de juliol 14, 2007

PlayStation 3: més que una simple videoconsola

Terrasoft Solutions ofereix la possibilitat de muntar clústers per a computació basats en la potència del microprocessador Cell que empra la PS3 i Linux.

Que la tercera generació de videoconsola de Sony seria alguna cosa més que una màquina recreativa ja es va poder entreveure quan van sortir a la llum les primeres especificacions, i més encara quan es van confirmar abans del seu llançament; que el processador Cell que munta sigui també usat en ordinadors per a servidors o en superordinadors és tota una pista del que pot arribar a donar de si la màquina.

Sony tampoc ha tancat la porta al desenvolupament de la PS3, més aviat al contrari: ha facilitat que se li pugui instal·lar un sistema operatiu com Linux, fins i tot molt més que amb la PS2 per a la qual ja va treure al mercat un kit a tal efecte, composat per disc dur, teclat i ratolí. En contraposició, la Xbox 360 de Microsoft és un territori "tancat" en el qual la companyia de Redmond no dóna cap mena de facilitat per a que es modifiqui el seu funcionament.

Aprofitant la potència del seu maquinari i les facilitats proporcionades per Sony, Terrasoft Solutions ofereix la possibilitat de muntar un clúster -això consisteix bàsicament en diverses màquines connectades que treballen en paral·lel de forma conjunta- amb 6 o 32 PlayStation 3 que funcionin sota Linux amb la seva pròpia distribució, Yellow Dog Linux, pensada per a maquinari basat en processadors PowerPC o Cell.

Amb el clúster de 6 PS3, Terrasoft afirma que es pot arribar a una potència d'1 Teraflop, i amb el de 32 es pot arribar fins als 5 Teraflops (xifres teòriques i, suposo, en situacions ideals). Per a fer-nos-en una idea, el xip de 80 nuclis que Intel ha desenvolupat de forma experimental promet una potència d'1 Teraflop, homologable a la potència del clúster de 6 PS3.

El preu d'ambdues ofertes de clústers no és barat, i més tenint en compte que a banda de les videoconsoles sumarem a l'equipament altres dispositius com ara un switch (Terrasoft n'inclou un de la marca HP en les seves ofertes), teclat, ratolí, muntatge i manteniment. En total, per a l'opció de 6 consoles, el cost s 'eleva fins als 21.250 dòlars, mentre que pel clúster de 32 nodes pagarem 52.250 dòlars.

Més informació:

Pàgina de Terrasoft Solutions amb les ofertes de clústers basats en PS3
http://www.terrasoftsolutions.com/store/index.php?submit=software&submitimg[hardware][solutions]=1