dissabte, de juny 23, 2007

Opera Soft publica la versió 4.0 beta d'Opera Mini

Amb l'iPhone d'Apple i la seva versió de Safari com objectiu a "combatre", es presenta la primera beta pública d'Opera Mini 4.

Opera Mini no és el típic navegador web per a dispositius mòbils. El seu objectiu no és descarregar el codi HTML i altres elements de la pàgina web al telèfon per després adaptar el seu aspecte per a què càpiga a la pantalla d'un dispositiu tan petit, si no que la informació passa en primer lloc per un servidor intermedi que prepara la pàgina web descarregada mitjançant un motor de renderització semblant al què empra el navegador Opera per a ordinadors de sobretaula i, seguidament, ho envia al telèfon preparat i optimitzat per a la seva visualització.

Aquest navegador corre sobre Java2ME (Micro Edition), pel què serà indispensable disposar d'un telèfon compatible amb el run-time del llenguatge de Sun Microsystems per a executar-lo. Actualment, la majoria dels telèfons del mercat inclouen aquesta compatibilitat.

El què destaca principalment d'Opera Mini 4 beta és la seva velocitat, almenys si hem de creure els tests realitzats per la pròpia Opera i publicats a la pàgina web del navegador, i que ens mostren una diferència abismal entre la quantitat de dades que es carreguen d'una banda (degut al tractament previ de la pàgina en el servidor intermedi) i la velocitat a la qual, naturalment, es fa aquesta càrrega per l'altra. I és que, seguint una norma bàsica, a menys dades per carregar i interpretar (renderitzar), més ràpid podem veure la pàgina.

Com a altres novetats destacades de la versió 4 d'Opera Mini, podem esmentar:

- Inclou un cursor de ratolí virtual que facilita el scroll en qualsevol direcció.
- També permet usar el teclat numèric per realitzar el scroll: el 2 funciona com la fletxa cap a dalt, el 4 a l'esquerra, 6 a la dreta i 8 cap a baix.
- La tecla del 5 funciona com a zoom.
- Quan s'ha acabat de carregar la pàgina, el navegador suggereix un punt pel qual començar a llegir.
- El mateix Opera ajusta la mida i la disposició del text i els diferents elements de la pàgina per a què sigui còmode llegir-la sense necessitar gaire l'ús del scroll.
- Disposa d'un mode en el qual la pàgina web es visualitza com una sola columna ajustant-se a la pantalla i eliminant per tant el scroll horitzontal.
- Prement la tecla de l'1obrim un menú contextual des del qual podem seleccionar les opcions de visualització adequades, fins i tot per a les imatges.
- Suporta fulls d'estil CSS.

Opera Mini 4 beta està disponible també per a Palm OS i Blackberry. Per a la seva descàrrega només cal obrir des del navegador web del nostre mòbil l'adreça de la seva pàgina principal, o bé des d'un ordinador de sobretaula per a posteriorment passar el paquet descarregat al nostre telèfon. En alguns països fins i tot és possible aconseguir el programa via SMS.

Més informació:

Opera Mini
http://www.operamini.com/