dissabte, de juny 16, 2007

Darrer esborrany de treball de la GPL 3

Després d'aquest quart esborrany ja només ens quedarà esperar la versió definitiva de la nova llicència lliure per excel·lència.

La Free Software Foundation, organització internacional dedicada a la promoció i defensa de l'ús del programari lliure, ha anunciat la disponibilitat del quart i darrer esborrany de treball de la tercera versió de la GNU Public License, més coneguda per les seves inicials GPL.

El camí fins a aquest punt ha estat llarg i difícil, però per fi es veu la llum del final que, si res ho impedeix, presenciarem aquest vinent 29 de juny, ja que fins a aquesta data i prenent com a base aquest quart 'draft', es continuaran debatent els diversos punts del texte de la llicència. Al seu torn, hem arribat a aquest quart esborrany gràcies a les aportacions realitzades pels comités oficials de discussió i el públic en general des del passat tercer esborrany, publicat el 29 de març.

Les principals novetats que s'inclouen en aquest nou draft de la GPL 3 es refereixen a la compatibilitat amb altres llicències, com per exemple la versió 2 de la llicència Apache (del servidor web homònim, el més usat a Internet). També s'ha aclarit la forma en què es pot contractar una modificació privada d'un programari lliure.

L'acord Novell-Microsoft, en el punt de mira

Un dels punts més esperats de la nova GPL era el tractament que aquesta faria de l'acord entre Microsoft i Novell, gràcies al qual aquesta darrera companyia reconeixia de forma semi-explícita que pot existir codi font en diversos projectes de programari lliure com ara Linux i OpenOffice que violi la propietat intel·lectual de la companyia de Bill Gates.

El nou esborrany de treball de la GPL indica explícitament que a aquelles companyies que han signat acords de patents discriminatoris a partir d'aquest passat 29 de març potser no els convingui distribuir programari que es trobi sota la GPL 3, tot i que no ho tenen prohibit ja que sota certes circumstàncies -i segons afirma la FSF- l'acord de patents és una cosa que es pot arribar a girar en contra de Microsoft i en benefici de la comunitat.

D'aquesta manera sembla que es fan realitat les paraules d'alguns responsables del desenvolupament del texte de la llicència, que afirmen que amb la GPL 3 l'acord Novell-Microsoft podria ser fins i tot beneficiós per als usuaris, que amb la nova llicència quedarien protegits davant possibles causes legals.

Més informació:

Pàgina web de la GPL 3
http://gplv3.fsf.org/