dimecres, de juny 13, 2007

Apple presenta versió per a Windows del seu navegador web Safari

Esperat port del navegador web de la companyia de Cupertino per a la plataforma de Microsoft, que inclou com a principals novetats un sistema d'accés ràpid a les cerques realitzades amb anterioritat i les funcions de privacitat. De moment està disponible en versió beta pública.

Apple ha donat aquesta setmana un nou cop d'efecte amb la presentació de la versió per a Windows del seu navegador web Safari, fins ara disponible només per al seu propi sistema operatiu Mac OS X. Es tracta de la versió 3 d'aquest programa, que s'ha publicat en versió beta oberta per a descàrrega gratuïta.

La companyia de Steve Jobs emfatitza la rapidesa de Safari 3 enfront dels altres navegadors de la competència com són Opera 9, Internet Explorer 7 i Firefox 2.

La interfície d'usuari calca a la què presenta el programa en el Mac OS X si exceptuem els botons de minimitzar, maximitzar i tancar, que tenen la forma típica dels de Windows. En general, l'aspecte de Safari 3 en Windows pot equiparar-se al què presenta un altre programari de la companyia de la poma mossegada en la plataforma de Redmond: iTunes.

Safari 3 també aprofita la tecnologia Bonjour, que li permet "descobrir" dispositius de maquinari com ara càmeres web o impressores associades a servidors web a la nostra xarxa local, i mostrar-los automàticament.

La funció SnapBack serà sense cap mena de dubte una de les més populars entre els internautes que emprin Safari 3. Per explicar el seu ús, començaré per un exemple pràctic de la seva aplicació: imaginem que realitzem una cerca amb el Google. En el moment en què ens apareix el llistat de resultats a la finestra de Safari 3, el navegador crea un punt de SnapBack, una cosa semblant als punts de restauració del Windows (salvant les distàncies). Anirem progressant en la nostra navegació, entrant primer a la pàgina corresponent a un dels resultats obtinguts per després passar a una altra, i una altra, i una altra... fins que vulguem tornar a la pàgina que teníem inicialment amb els resultats obtinguts de la cerca original.

És en aquest moment en el qual amb altres navegadors comencem a clicar desesperadament sobre el botó de pàgina endarrere, però amb Safari en tindrem prou amb fer clic sobre la icona SnapBack per tornar a la pàgina inicial de resultats del Google.

SnapBack és una funció intel·ligent, el que vol dir que reconeixerà automàticament els resultats de cerques (encara que desconec si només es refereix a aquelles fetes amb Google o amb un cert nombre restringit de cercadors) i pàgines d'inici de la nostra navegació per recordar aquests elements i permetre'ns tornar a ells des de qualsevol punt. Sense cap mena de dubte serà una gran ajuda per als navegants habituals de la web.

Safari 3 també inclou eines de privacitat com ara Private Browsing, que no emmagatzema cap dada sobre la navegació que estiguem realitzant, com ara cookies o adreces de pàgines que hem visitat. Si ja hem realitzat una navegació no privada, disposem de Privacy Reset, que ens permet eliminar aquestes dades a posteriori.

Altres característiques destacables de Safari 3 per a Windows són:

- Navegació en pestanyes que poden reordenar-se tan sol arrossegant-les i deixant-les anar en l'ordre que vulguem.
- El navegador "recorda" les pàgines que teníem obertes en el moment de tancar-lo, de forma que quan el tornem a obrir presenta les mateixes pàgines.
- Inclou lector de 'feeds' RSS.
- Els camps de text que trobem en una pàgina web (formularis) són redimensionables, el que ens permet escriure textos amb gran comoditat i facilitat de visualització.
- Assistent per a la importació de preferits des d'altres navegadors, que s'inicia la primera vegada que carreguem el programa. A través dels menús de l'aplicació també podem accedir a la utilitat d'importació si decidim realitzar aquesta operació més tard.
- Incorpora un bloquejador de finestres emergents o pop-ups.
- Barra de cerca local de text inclosa en la interfície del navegador. Aquesta barra, a l'estil de la què usa el Firefox, ens permet buscar per paraula entre el text de la pàgina web que tinguem oberta.
- Funció d'auto-emplenament de formularis, amb dades extretes de la nostra llibreta d'adreces o bé preses d'altres formularis que hàgim omplert prèviament.

Les funcionalitats disponibles en la versió per a Windows poden ser fàcilment extrapolables en la seva pràctica totalitat a la versió per a Mac OS X.

La versió per a Windows de Safari és una de les demandes més insistents que se li han fet a Apple en els darrers temps, i és previsible que durant els primers dies de disponibilitat d'aquest navegador, es registrin gran quantitat de descàrregues, així que si esteu intentant descarregar-lo d'Internet i no podeu o veieu que la connexió és molt lenta, no us preocupeu; pot ser totalment normal.

Més informació:

Apple - Safari 3 Public Beta
http://www.apple.com/safari/