dilluns, de juny 18, 2007

Revisor, la nostra distribució GNU/Linux a mida basada en Fedora 7

Revisor és una utilitat en mode gràfic que ens permet crear una imatge personalitzada per a la instal·lació de la distro Fedora 7.

Trobar una distribució de GNU/Linux que s'adapti estrictament a les nostres necessitats pot ser a vegades una tasca complicada tot i la gran disparitat de distros existents o, precisament, a causa d'això. És per això que treballant amb un sistema operatiu lliure i tan mal·leable com el del pingüí, podem optar per crear-nos la nostra pròpia distribució.

Malgrat que aquesta feina pot resultar una mica dura si partim de zero, existeixen eines que ens permeten crear-nos la nostra pròpia imatge d'instal·lació partint d'una distribució o metadistribució base. El darrer cas presentat és el que ens ocupa: Revisor.

Aquesta és una eina creada per The Fedora Unity i no és nova; de fet, ja va per la versió 2.0.3.8 presentada recentment.

Revisor permet personalitzar tant els CD's i DVD's des d'una còmoda interfície gràfica, fet que el fa accessible a tota mena d'usuaris, i disposa també de la possibilitat de configurar-lo mitjançant línia de comandes i fitxers de configuració, amb el què els usuaris professionals o amb més coneixements també podran gaudir personalitzant la seva distro fins als més mínims detalls.

Les possibilitats de Revisor són tan àmplies que permet no només seleccionar els paquets que volem incloure en el nostre Live CD o DVD o mitjà d'instal·lació, si no que també podem definir al nostre lliure albir com serà l'aspecte de l'escriptori en el disc Live o un cop instal·lat.

Instal·lant Revisor

La instal·lació de Revisor s'ha fet summament fàcil, doncs no cal descarregar i instal·lar manualment cap paquet, si no que es pot fer des de -per exemple- l'eina de gestió de paquets yum (descendent de YUP, Yellow Dog Updater), compatible amb el format RPM. Des d'una línia de comandes teclejarem

# yum install revisor

a més de poder instal·lar-lo mitjançant qualsevol interfície gràfica que faci de front-end a yum, doncs el paquet es troba en els repositoris de Fedora.

Sobre The Fedora Unity

Aquesta iniciativa és un projecte comunitari l'objectiu del qual consisteix en crear continguts per enriquir l'experiència dels usuaris de la distribució de GNU/Linux Fedora de diverses formes, com ara pàgines web, wikis i, sobretot, imatges ISO anomenades Re-spins, a les quals s'hi inclouen una sèrie d'actualitzacions i paquets extra.

Més informació:

Revisor
http://revisor.fedoraunity.org/

Fedora Unity
http://fedoraunity.com