dimecres, de juny 20, 2007

Apple descobreix les cartes de la propera versió del Mac OS X

Steve Jobs fou l'encarregat de presentar les novetats que portarà Mac OS X 10.5 Leopard en el marc de la Worldwide Developers Conference 2007 celebrada a San Francisco.

Mac OS X 10.5 "Leopard" és la propera iteració del sistema operatiu d'Apple que ja porta temps en desenvolupament (del qual se n'han anat sabent alguns detalls i, com sempre, molts rumors) i que no pot trigar gaire en veure la llum.

Les principals novetats d'aquesta versió es presenten a l'escriptori i en la seva funcionalitat. Començant per l'apartat gràfic, s'ha redissenyat l'aspecte de l'escriptori, notant-se a primer cop d'ull en un Dock més espectacular que ens recorda a la barra de tasques de l'entorn Looking Glass (escriptori 3D basat en Java per a Linux i Windows), doncs es veu en tres dimensions. Al cap i a la fi, potser Apple i Sun no han compartit només el sistema de fitxers ZFS per a la nova versió del Mac OS X*...

El "terra" del Dock mostra cada icona que tenim en aquesta barra d'accés ràpid reflectida com si s'estigués veient en un sól ben encerat. L'aplicació que tenim en execució mostra una icona més destacada a la barra.

La barra de menús té un efecte de transparència, deixant veure el color o imatge de fons de l'escriptori.

Les finestres del Finder deuen a partir d'ara part del seu aspecte al programa iTunes, en el qual s'inspira la remodelació de la barra lateral, amb més divisions dels elements en ella existents. Cover Flow és una funcionalitat que permet veure una presentació prèvia del contingut del fitxer de la mateixa manera en la què veiem la caràtula d'un disc a l'iTunes.

En general, els avenços en visualització prèvia de documents semblen estar a anys llum de la competència, es digui aquesta Windows o Linux.

Piles, piles i més piles

Un nou element són les piles o stacks (pel seu nom en anglès), col·leccions d'elements com ara icones d'aplicacions, documents amb alguna relació entre ells o carpetes. Les piles neixen com una forma de controlar la gran quantitat d'icones que acaben pul·lulant pel nostre escriptori.

Una pila no és res més que una part d'aquestes icones que tenen alguna relació entre elles agrupades en una sola icona en el Dock que es "desplega" en quant hi fem clic sobre ella, de manera que ens deixa veure el llistat dels elements de la llista. Podem programar que diversos elements com ara les noves descàrregues de fitxers fetes a través de Safari o els nous missatges de correu electrònic que ens arriben vagin a engrandir una pila, que donarà una senyal per indicar l'esdeveniment.

Espais dividits per ordenar finestres

Spaces és la versió Mac OS X dels escriptoris virtuals del Linux. A partir d'ara podem agrupar d'una forma les diferents aplicacions que tinguem obertes en espais de treball diferents.

El canvi d'espais es pot realitzar d'una forma automàtica, quan cliquem sobre una aplicació del Dock que tenim oberta en un altre espai diferent, al qual ens hi traslladem immediatament, o bé de forma manual, a través del Dock i les tecles de les fletxes de direcció.

Control remot

Back to My Mac és una utilitat d'accés remot que ens permet connectar-nos al nostre ordinador des de qualsevol altre Mac que disposi de connexió a Internet i usant un compte .Mac . Els recursos compartits dels nostres Mac's estaran accessibles des de la barra lateral de les finestres del Finder com si estiguéssim connectats a la nostra xarxa local.

Endarrere en el temps

Time Machine és una utilitat de còpia de seguretat que no només ens permet recuperar un arxiu en el directori que ocupava, si no que a més ens permet tornar el nostre ordinador a un estat anterior, quelcom semblant a un viatge en el temps (d'aquí el seu nom).

Aquesta funció té una gran semblança amb la utilitat de restauració del Windows, salvant les distàncies de funcionament entre el sistema de Microsoft i el Unix d'Apple. Si en Windows la restauració només afecta al registre del sistema i a les aplicacions instal·lades, amb Time Machine podem tornar a un estat anterior a tot l'ordinador, a un fitxer determinat, o a una carpeta i els seus continguts.

Amb tan sols connectar al nostre Mac un disc dur USB extern, l'aplicació ho detectarà i ens preguntarà si el volem usar amb Time Machine per a guardar còpies de seguretat. Si disposem d'un disc AirPort, llavors podrem usar-lo per a totes les màquines que tinguem a casa o a la xarxa local de la feina per a la realització de còpies de seguretat.

I ZFS?

Una cosa que probablement no tindrà el proper Mac OS és el sistema de fitxers ZFS de Sun Microsystems; un càrrec d'Apple va anunciar que de moment no s'hi inclouria aquest sistema de fitxers, contradient d'aquesta manera les declaracions de Jonathan Schwartz, CEO de Sun, que va assegurar que Leopard no només inclouria ZFS, si no que a més aquest seria el seu sistema de fitxers per defecte. Enlloc de ZFS, Mac OS X 10.5 usarà el ja clàssic HFS+ .

La inclusió de ZFS queda de moment en suspensió; no està especificat per Apple com a part d'aquest Mac OS X 10.5, però també és cert que el desenvolupament del sistema no s'ha acabat encara, queden coses per fer i el suport per a aquest sistema de fitxers pot ser inclòs de diverses formes sense que això vulgui dir que hagi de ser el sistema principal del Mac OS X.

Altres novetats que inclou Mac OS X 10.5 són:

- Safari 3, navegador web de la mateixa Apple del qual també n'hi ha una versió disponible per a Windows.
- Més facilitat per accedir a ordinadors connectats a la xarxa local i als seus recursos compartits.
- Boot Camp, el programari que permet instal·lar i arrencar Windows juntament amb Mac OS X, suporta les versions XP i Vista del sistema operatiu de Microsoft.
- Programa de correu electrònic redissenyat i amb una interfície més semblant a iTunes.
- iChat permet la realització de vistosos efectes gràfics amb les imatges captades per la webcam amb l'aplicació. Per exemple, detecta el fons davant del qual es troba la persona que parla i, separant ambdós elements, pot aplicar diversos filtres a cada part de la imatge. A més, a partir d'ara podem realitzar presentacions a través d'iChat.
- L'aplicació iCal, el calendari i agenda del sistema, té a partir d'ara un aspecte similar a iTunes. El nou iCal també segueix l'estàndard CalDAV i disposa d'un servidor dedicat per si volem muntar grups de treball en una empresa.

Més informació:

Apple - Mac OS X Leopard
http://www.apple.com/macosx/leopard/

Worldwide Developers Conference 2007
http://developer.apple.com/wwdc/

* Segons apunta la rumorologia; com veurem més endavant en l'article, sembla que això al final no serà així.