dijous, de juny 21, 2007

Publicada Release Candidate de Windows Home Server

La seva gestió es realitzarà de forma remota i el seu objectiu és el de servir continguts multimèdia i emmagatzemar les còpies de seguretat dels ordinadors domèstics.

El projecte Windows Home Server de Microsoft ens ve a recordar el que fa uns anys Steve Jobs (alma mater d'Apple) va batejar com el "hub digital": un ordinador (o en general, un aparell) que realitza les funcions de centre d'oci i treball multimèdia a casa i al voltant del qual "graviten" la resta de dispositius electrònics de la família.

En aquells temps el "hub digital" era el recentment estrenat iMac, amb ports USB i FireWire i amb la darrera versió del sistema operatiu de la companyia de Cupertino, el Mac OS 9.

Però traslladem-nos de Cupertino a Redmond i del passat al present per veure el nou hub digital, el sistema operatiu Windows Home Server del qual se n'ha alliberat recentment una release candidate (candidata a ser la versió definitiva que es posi a la venda).

Windows Home Server és un producte eminentment dirigit a usuaris domèstics tot i que la denominació Server del seu nom pugui dur a enganyar-se a més d'un professional del sector informàtic, ja que en instal·lar-se i gestionar-se en domicilis particulars, haurà de ser administrat per un usuari final.

La seva comesa principal és servir continguts: imatges, música, vídeo, fitxers,... als diversos ordinadors domèstics existents a la casa, així com realitzar còpies de seguretat d'aquests continguts d'una forma molt fàcil i ràpida, i també servir com a lloc per a què els usuaris realitzin les còpies de seguretat dels seus diferents ordinadors domèstics.

L'ús d'un ordinador o dispositiu que funcioni governat per Windows Home Server no serà l'habitual d'un ordinador d'escriptori. Aquesta versió de Windows està pensada més per ser administrada remotament que per ser instal·lada en un ordinador i emprada diàriament. En definitiva, porta el que és la idea pura i dura d'un servidor a l 'àmbit domèstic.

En no necessitar monitor, teclat o ratolí, i fins i tot una màquina no tan potent en no requerir una sortida gràfica, els dispositius que suportin aquest programari podran ser més econòmics que un ordinador d'escriptori normal, una de les claus amb les quals previsiblement jugarà Microsoft per vendre aquest producte.

El seu preu, així com dates de disponibilitat, són encara una incògnita, tot i que es rumoreja amb la seva sortida al mercat per a finals d'enguany.

Més informació:

Pàgina de Windows Home Server
http://www.microsoft.com/windows/products/winfamily/windowshomeserver/default.mspx