diumenge, de juny 17, 2007

Ubuntu es prepara per l'assalt als dispositius mòbils

Canonical dóna a conèixer detalls de la versió d'Ubuntu per a dispositius mòbils i la plataforma MID d'Intel.

El món de la informàtica és cada dia més mòbil, d'això no n'hi ha cap mena de dubte. I com a tal, les empreses fabricants de maquinari i de programari es veuen obligades a buscar solucions adaptades als nous aparells, habitualment menys potents que els seus germans grans els ordinadors de sobretaula o portàtils. Per tant, un sistema operatiu enfocat a aquesta mena de dispositius no pot ser el mateix que el sistema per a un ordinador normal i corrent, no ha de tenir les mateixes exigències de maquinari ni podrà proporcionar totes les funcionalitats que proporciona aquell.

Canonical, l'empresa que es troba darrere de la distribució GNU/Linux Ubuntu, acaba de presentar un projecte per a crear una versió d'aquesta distro específica per a la nova generació de dispositius mòbils i, especialment, la plataforma MID d'Intel amb la qual el fabricant californià espera dotar de tota la potència d'un ordinador de sobretaula a les màquines més portables, una cosa que els usuaris demanen cada dia.

El principal enfocament i objectiu d'Ubuntu per a dispositius mòbils és proporcionar una experiència completa en la navegació per Internet. Per a això, Canonical s'ha compromès a proporcionar als usuaris una bona experiència en la reproducció d'àudio i vídeo, elements cada vegada més presents a la web.

Evidentment, els temps d'arrencada i càrrega de la distribució i les aplicacions també seran crítics, doncs l'últim que vol un usuari de dispositius mòbils és esperar.

El primer llançament de la versió mòbil d'Ubuntu es realitzarà aquest vinent octubre, coincidint amb el cicle de nova versió de la seva germana gran per a ordinadors.

Aquest anunci fou realitzat a la fira informàtica Computex 2007 de Taiwan, una de les principals del món. No és estrany tampoc que Canonical hagi donat a conèixer aquesta informació en terres asiàtiques, doncs en aquest continent l'acceptació de Linux és molt bona.

El present anunci de la versió per a dispositius mòbils i encastats d'Ubuntu es realitza després que es donessin les primeres pistes sobre aquest desenvolupament a l'Ubuntu Developer Summit de Sevilla (Espanya).

Més informació:

Nota de premsa d'Ubuntu
http://www.ubuntu.com/news/ubuntu-for-mobile-internet-devices