dilluns, de juny 04, 2007

Microsoft Surface: el futur de les interfícies d'usuari?

La companyia de Redmond presenta un tipus de pantalla tàctil revolucionària que permet una interactuació més natural de l'usuari amb la màquina.

Heu vist "Minority Report", l'aclamada pel·lícula de ciència ficció dirigida per Steven Spielberg i interpretada per Tom Cruise? Doncs bé, perquè és el mateix que esteu pensant només que aquest cop en horitzontal i no en vertical, i sense arribar a dibuixar les imatges a l'aire, si no en una superfície especial que, a més, és sensible a la interacció amb altres objectes físics com per exemple un telèfon mòbil.

Microsoft Surface és el darrer i espectacular llançament de la companyia de Redmond i, a banda del maquinari en concret, constitueix una nova i revolucionària forma en què l'usuari pot interactuar amb l'ordinador.

En primer lloc, oblidem-nos del teclat i creem-nos la imatge mental d'una superfície tàctil (és a dir, que reconeix les pulsacions que sobre ella fem amb les mans o un altre objecte adequat), rectangular, de la grandària aproximada d'una pantalla de 19 o 21 polzades, i que se'ns presenta en forma d'una taula de sala d'estar. Aquesta és l'aparença física de Surface.

De moment, sembla que Microsoft no ha cregut oportú que la seva idea es comercialitzi directament a les masses, si no que el desplegament d'aquest fascinant invent es realitzarà inicialment en cadenes d'hotels, restaurants i, en general, establiments d'oci com a part de l'oferta en noves tecnologies que aquests ofereixen als seus clients.

D'aquesta manera l'usuari pot interactuar amb l'establiment d'una forma més ràpida i efectiva; imaginem el següent: un client entra en un bar, seu enfront d'una taula-Surface que desplega davant d'ell una carta de begudes i combinats. Mitjançant una pulsació, el client selecciona una beguda del seu gust que és encarregada automàticament al bàrman, el qual barreja els ingredients, la serveix i la passa a un cambrer indicant-li la seva taula de destinació.

Mentre, i per amenitzar l'espera, el nostre subjecte ha obert una pàgina web a la pantalla interactiva, i amb les seves mans com a única eina de senyalització, ha obert la seva bústia de correu i consultat els darrers missatges que li han arribat. Aquest podria ser un bon escenari que exemplifica l'ús de Microsoft Surface.

Però aquest nou dispositiu va un pas més enllà, i a més de constituir una interfície d'entrada i sortida per a l'ésser humà, també pot interactuar amb altres dispositius, electrònics o no, mitjançant un element inserit en aquests dispositius i semblant a un codi de barres.

Seguint amb el nostre exemple del bar, imaginem que el got en què li serveixen la beguda el client disposa d'aquest dispositiu. En entrar en contacte amb Surface es podria programar que aparegués a la pantalla informació relativa a la beguda, espots publicitaris o un altre contingut.

Per als possibles clients ja hi ha una sèrie d'aplicacions preparades, de manera que Surface surt dels laboratoris de Redmond essent totalment funcional.

Tot i que Microsoft ja ha tingut diversos desencontres amb els consumidors pel què fa a maquinari nou (recordem la plataforma Tablet PC o la més recent Origami, molt noves però escasses en vendes), aquest nou dispositiu s'escapa de la plataforma informàtica tradicional, essent de certa manera un perifèric més, pel què és prou difícil predir l'èxit que tindrà.

Més informació:

Microsoft Surface
http://www.surface.com/