dijous, de maig 31, 2007

Nova eina de traducció de Google

Google Translate ens permet realitzar una recerca en qualsevol idioma i traduir els resultats a la nostra llengua.

Abans de començar a explicar els beneficis d'aquesta nova utilitat de la companyia del cercador, he d'aclarir que el mètode que empra per a la traducció és automatitzat, amb el que vull dir que la traducció la realitza una màquina. Això fa que els resultats no siguin tan fiables com quan les traduccions són realitzades per un ésser humà, ja que les màquines no són capaces de deduir el significat de paraules ambigües pel context de la frase.

El nou Google Translate ens permet indicar-li al motor de cerca quin és el nostre idioma (és a dir, en quina llengua volem rebre els resultats) i, en un altre desplegable, li indicarem en quin idioma volem realitzar la cerca o, dit d'una altra forma, en quina llengua han d'estar escrites les pàgines originals.

De moment, Google Translate es troba limitat als següents idiomes: anglès, castellà, portuguès, francès, Italià, alemany, japonès, xinès (tradicional i simplificat), coreà, àrab i rus, però podem aparellar-los com vulguem.

En realitzar una cerca, la pàgina de resultats es divideix en dues parts: a l'esquerra hi tenim els resultats en l'idioma que hem escollit (la nostra llengua de destinació, seleccionada en el primer desplegable), i les pàgines originals les trobem immediatament a la banda dreta.

Quan carreguem la pàgina d'una o altra banda, aquesta càrrega es fa en l'idioma corresponent, és a dir, en l'original o en la versió traduïda segons correspongui, pel què el servei no només tradueix la pàgina de resultats, sinó fins i tot la pàgina de destinació que visitem.

Aquest és un servei molt complet que ens permet, per exemple, comparar dues versions del mateix text, una en la llengua original en què fou escrit i una altra en una traducció automatitzada, el que pot facilitar en gran mesura la consulta de documentació en una llengua que no dominem completament, malgrat que ens podrem refiar dels resultats al 100% pel motiu abans esmentat.

Més informació:

Google Translate en fase beta
http://translate.google.com/translate_s

Nota de premsa de Google
http://www.google.com/intl/en/press/annc/translate_20070523.html