diumenge, de juny 03, 2007

Longhorn Reloaded: la continuació d'un projecte deixat a mitges per Microsoft

Un grup de programadors independents vol continuar i donar vida com a sistema operatiu funcional al Longhorn de Microsoft. Aquest podria ser el primer projecte que, fora de Microsoft, dóna vida a una versió de Windows.

Longhorn, el que fora projecte per a la següent versió de Windows després de la XP però que va acabar donant pas a Vista, ha tornat a néixer. I ho ha fet fora del quarter general de Microsoft a Redmond de la mà d'un grup de programadors independents que han creat el projecte Longhorn Reloaded, l'objectiu del qual és continuar treballant en la versió beta que Microsoft va publicar durant la WinHEC (Windows Hardware Engineers Conference) de 2004.

A la pàgina web del projecte podem trobar poca informació sobre aquest, ja que tot just acaba de començar, a més de la descàrrega d'una primera 'release' basada en el Longhorn original, i que presenta encara alguns problemes amb les actualitzacions.

De moment, el grup de programadors no s'ha proposat un calendari d'actuació, pel que és impossible concretar quines passes seguirà i en quina escala de temps. Evidentment, tampoc tenim notícies sobre dates d'alliberament de versions definitives, ni quines funcionalitats presentaran aquestes.

El present és un projecte 'estrany', en el sentit que gairebé tots els sistemes operatius que s'ofereixen com a alternatius són de codi obert i lliures, mentre que aquest es basa en un codi propietari per crear un sistema operatiu ¿gratuït?

Esperant la reacció de Microsoft

De moment, la companyia de Redmond no ha de témer res d'aquest projecte i, comptant amb l'experiència que tinc en el món de la informàtica, m'atreveixo a vaticinar que no passarà de l'estat de ser una joguina més, un sistema funcional en part però no al 100%, el què farà que no passi d' una simple curiositat per a 'geeks'.

Tot i això, deixem volar la imaginació... i aproximem-nos a un escenari en el qual Longhorn Reloaded és 100% funcional i compatible amb les aplicacions i drivers de Windows.

Potser no suposaria una competència comercial real al sistema de Microsoft, però sense cap mena de dubte molestaria a Redmond, doncs al cap i a la fi, no deixarien de considerar-lo com l'apropiació indeguda d'un codi font que legal i legítimament els pertany, pel què molt probablement tindríem una demanda que tampoc arribaria als tribunals per cessions dels responsables del projecte, que no es voldrien veure implicats en una demanda judicial contra un monstre com Microsoft.

Així que, en definitiva, el què tenim entre les nostres mans amb Longhorn Reloaded és un sistema operatiu per veure, provar i jugar, però poca cosa més.

Més informació:

Longhorn Reloaded
http://www.longhorn-reloaded.org/index.php