dimecres, de maig 23, 2007

Softcatalà promou un manifest municipal en favor del programari lliure

L'objectiu a aconseguir és que els candidats a les institucions municipals assumeixin com a propi el text del manifest, que aposta per treballar amb formats oberts i programari de codi lliure a les administracions públiques com a mostra de respecte vers la ciutadania.

Juntament amb altres organitzacions i individuals, Softcatalà (associació dedicada a promoure l'ús del català a les noves tecnologies mitjançant la traducció de programari a la nostra llengua i la creació d'una comunitat activa al seu voltant) ha publicat el text d'un manifest en el qual s'advoca per l'adopció dels formats oberts de document informàtic i l'ús del programari lliure a les administracions públiques, amb l'objectiu que les diverses formacions polítiques que concorren a les presents eleccions municipals el facin seu.

La tria de dates no és casual -òbviament-, si no que s'ha fet amb tota la intencionalitat del món en un moment en què els polítics en campanya són molt més receptius als missatges i suggeriments que els fan arribar els electors.

En el text del manifest es posa de relleu l'accés igualitari de tota la societat al programari lliure així com les mateixes possibilitats de fer servir formats oberts de document. També es posen de relleu els avantatges que, segons Softcatalà i les entitats creadores del manifest, té el programari lliure en front del programari propietari. Alguns d'aquests avantatges es troben en el camp lingüístic, empresarial i educatiu.

Les demandes realitzades en el manifest passen per la creació de les planes web institucionals seguint els estàndards marcats pel W3C (World Wide Web Consortium), entitat encarregada de marcar unes pautes que han de seguir els navegadors web independentment de la plataforma maquinari/programari sobre la qual treballin. L'ús de programari lliure en l'administració a tots els nivells i la publicació de la documentació generada per les mateixes administracions en formats oberts són dues altres condicions incloses en el manifest en pro del programari lliure.

El text íntegre d'aquest manifest pot ser llegit a http://www.softcatala.org/noticies/21052007545.htm