dimecres, de maig 30, 2007

LINA: la promesa d'executar aplicacions Linux en qualsevol sistema operatiu

LINA és a Linux el què WINE a Windows: un entorn que permetrà executar les aplicacions del sistema operatiu del pingüí no només sobre el mateix Linux, si no també en Windows i Mac OS X.

LINA no es queda simplement en l'execució, sinó que a més promet adaptar el "look&feel" (terme anglès que identifica l'aspecte i funcionalitat) de l'aplicació a la plataforma en la qual s'estigui executant, és a dir, que si el programa corre sobre Windows, el seu aspecte serà el d'aquest sistema operatiu, mentre que si ho fa sobre Linux, mantindrà l'aspecte i funcionalitat del sistema del pingüí.

Tècnicament, LINA consisteix en una capa de programari que executa una versió modificada del kernel 2.6.19 de Linux i que actua com la màquina virtual de Java. Per a això, aquesta aplicació és específica de cada plataforma de la mateixa manera que la Java VM.

Els programes Linux que vulguem executar hauran d'haver estat recompilats per a la plataforma LINA, cosa que és molesta tot i que els responsables del projecte han declarat al conegut site LinuxDevices que el procés tindrà molt poques dificultats i serà pràcticament com compilar una aplicació per a qualsevol distribució com ara openSUSE o Fedora.

De moment, a aquest programari (encara en fase de desenvolupament) li manquen encara característiques que podrien considerar-se com claus, com per exemple el suport per a dispositius USB. La seva data de lliurament definitiva ha estat fixada inicialment per a la segona quinzena de juny.

LINA estarà disponible en dues modalitats de llicència, una de lliure i una altra de pagament. Amb la lliure es disposarà del codi font de l'aplicació, que ha estat desenvolupada per una petita empresa privada durant els darrers anys.

Una altra mostra de vaporware?

Sense voler desconfiar sistemàticament de LINA o de qualsevol altre programari que prometi l'execució multiplataforma o l'emulació de coneguts sistemes operatius en altres màquines, recordem casos anteriors de sistemes operatius universals, que prometien executar aplicacions de Windows, Linux i Mac OS X totes des d'un sol sistema, o màquines virtuals que prometien l'execució d'aplicacions de Mac OS X en Windows a velocitat nativa, o viceversa...

Totes aquestes i algunes més van acabar com el rosari de l'aurora, en simples rumors llançats per fer famós algú o alguna empresa, o bé en simples tests per saber si un producte d'aquesta mena podria interessar a la potencial audiència.

Caldrà anar amb compte amb LINA fins que veiem algun resultat palpable durant la segona quinzena de juny tal i com ens prometen els seus responsables, i durant els posteriors mesos estiuencs.

Més informació:

LINA - open source everywhere
http://www.openlina.com/

Article sobre LINA a LinuxDevices
http://www.linuxdevices.com/news/NS6279947776.html