dilluns, de maig 28, 2007

Dell detalla com serà la seva oferta Linux

Ubuntu 7.04 vindrà completament preinstal·lada, l'oferta de maquinari extra serà inferior a la què trobem amb altres sistemes operatius per qüestions de disponibilitat de drivers, i no s'oferirà suport a còdecs d'àudio i vídeo que no vinguin de sèrie amb Ubuntu.

Fa unes quantes setmanes, el fabricant d'ordinadors de Texes (Estats Units) va anunciar que oferiria Linux en alguns models de la seva gamma, revelant més tard que la distribució escollida (una de les grans incògnites i que fou tema de safareig a Internet durant uns quants dies) era finalment Ubuntu, una de les què a priori interessaven més als usuaris juntament amb Fedora, openSUSE i Debian. Però, fins ara, no s'havien donat més detalls tècnics sobre l'oferta: ni models d'ordinadors en les quals es preinstal·laria Linux, ni com es faria.

En un post publicat en el weblog oficial de l'empresa, Dell revela nous detalls sobre la seva oferta Linux en forma de punts concrets que resumeixo tot seguit:

- La versió d'Ubuntu preinstal·lada serà la darrera, la 7.04 .
- La preinstal·lació de Linux inclourà tot el programari disponible en el CD d'Ubuntu i que s'instal·la si es realitza una instal·lació manual d'aquesta distribució.
- La gamma de perifèrics i maquinari extra ofert per a les màquines que muntin Ubuntu serà inferior a l'ofert per a altres sistemes operatius -llegeixi's Windows-, ja que només consistirà en aquell maquinari que hagi estat provat amb èxit sota Linux i existeixin drivers estables per a ell.
- Sempre que sigui possible s'empraran drivers que estiguin disponibles en forma de programari lliure. En cas contrari, s'usaran drivers de codi propietari. Aquesta darrera és la casuística que trobem amb els drivers dels xipsets inalàmbrics i els mòdems Conexant, encara que Dell afirma estar treballant amb diversos fabricants de components per a implementar drivers Linux en els seus productes.
- Els usuaris disposaran d'una pàgina en el site de Dell dedicat a Linux, en la qual hi podran trobar informació tècnica específica per a l'oferta de la companyia texana així com solució als problemes que els puguin sorgir.
- De moment no es donarà suport tècnic per a còdecs d'àudio i/o vídeo que no vinguin inclosos amb Ubuntu, malgrat que Dell està estudiant oferir aquest suport en el futur. Entre aquests còdecs s'hi inclouen MPEG1, 2, 3 i 4, WMA (Windows Media Audio), WMV (Windows Media Video) i Quicktime, així com per a reproduir DVD's.

Més informació:

Anunci en el weblog oficial de Dell
http://direct2dell.com/one2one/archive/2007/05/21/15563.aspx

Pàgina web de la comunitat Linux de Dell
http://linux.dell.com/