divendres, de maig 25, 2007

Sun allibera el codi font de Java tal i com havia promès

El projecte OpenJDK beu de les fonts intel·lectuals de l'OpenSolaris i té com a objectiu reunir al seu voltant una comunitat de desenvolupadors en codi lliure que continuïn amb la plataforma Java.

Tal i com va prometre ja fa algun temps, Sun Microsystems ha alliberat la part principal del codi font de Java, fundant per a això el projecte OpenJDK i col·locant en línia tot el codi font necessari per a compilar una versió funcional del JDK de Java SE (Standard Edition).

La cessió d'aquest codi font es fa sota la protecció de la llicència GPL versió 2, el què malgrat no sorprendre en excés, pel cap baix sí que pot provocar el nostre somriure en haver estat alliberat el codi de Solaris sota un tipus de llicència reconeguda com a lliure però incompatible amb la GPL: la CDDL (Common Development and Distribution License), que és la què habitualment empra Sun i que deriva de la llicència Mozilla en la seva versió 1.1 .

A partir d'aquest punt, la vida de Java serà com la d'OpenOffice/StarOffice o OpenSolaris/Solaris: d'una banda, la comunitat independent de programadors desenvoluparà l'estàndard i totes les eines necessàries per treballar amb ell. Això vol dir que tant els entorns d'execució com el kit bàsic de programació (JDK) seran desenvolupats per aquesta comunitat.

Per l'altra banda, Sun Microsystems usarà el codi font d'aquests projectes per als seus propis productes als quals oferirà suport tècnic de pagament. A més, la multinacional nord-americana ha promès que farà el què sigui necessari per a què les seves eines s'integrin al màxim amb el nou Java, com per exemple l'entorn integrat de programació (IDE) NetBeans.

De moment, la direcció del projecte OpenJDK ha estat posada en mans d'un comitè interí fins que sigui la mateixa comunitat formada al seu voltant qui estigui prou consolidada i cohesionada com per a escollir per ella mateixa i de forma democràtica un comitè director.

La importància d'aquesta decisió

Java és un llenguatge de programació i plataforma molt important avui en dia. La seva presència en ordinadors de sobretaula i dispositius mòbils (especialment telèfons) és notable, existint entorns d'execució per als principals sistemes operatius: Windows, Mac OS X, Linux, Symbian,...

El seu ús és sobretot empresarial en els ordinadors de sobretaula, tot i que també existeixen nombroses aplicacions d'usuari, i és un dels reis indiscutibles d'Internet, facilitant la creació d'aplicacions que funcionen en línia. Malgrat tot, la seva estrella s'ha vist un xic apagada per la irrupció d'AJAX.

En el sector de la telefonia mòbil són nombrosos els programes lúdics o aplicacions serioses que empren Java per ser multiplataforma, ja que avui en dia són pocs els terminals de telefonia que surten de fàbrica sense tenir instal·lada la màquina virtual Java.

Amb aquest moviment, Sun es guanya les simpaties del moviment del programari lliure (Richard Stallman ja ha apreciat el gest dut a terme per l'empresa nord-americana) amb tota la quantitat de desenvolupadors que això implica, i que ara poden veure's temptats pels cants de sirena de Java i les seves possibilitats multiplataforma.

La inclusió de Java en distribucions GNU/Linux com ara Debian que fins ara no era possible a causa de la seva llicència restrictiva, serà ara factible, fet que implica una major penetració de Java en el mercat. A més, ara ja no ens haurem de plantejar dubtes sobre què passarà en el futur d'aquesta plataforma, doncs qualsevol canvi serà dictat per la comunitat. La continuïtat és quelcom que preocupa al sector empresarial, en el qual -i com he comentat abans- Java té un bon mercat, pel què amb aquest moviment es tranquil·litza als clients que puguin estar preocupats pel futur a mitjà/llarg termini de la plataforma tot i la solidesa demostrada per Sun Microsystems com a empresa.

Més informació:

OpenJDK
http://openjdk.java.net/

Nota de premsa de Sun anunciant la publicació del codi font del JDK
http://www.sun.com/aboutsun/pr/2007-05/sunflash.20070508.3.xml