dilluns, de maig 21, 2007

S'acosta KDE 4

La primera alpha de la nova versió del popular entorn gràfic d'escriptori per a Unix/Linux ens deixa entreveure les funcionalitats de la versió definitiva.

Canvi d'aspecte

El què es pot veure a primer cop d'ull és la renovació de la interfície d'usuari gràcies al tema Oxygen que inclou un nou conjunt d'icones.
Les aplicacions educatives incloses amb l'entorn també experimenten un salt endavant, que podem veure per exemple en Kalzium, un programa que ens permet conèixer detalls sobre els elements de la taula periòdica i que a partir d'ara inclourà un visualitzador de molècules en 3D.

Els jocs inclosos també milloren les seves característiques, amb suport per a gràfics escalables basats en vectors, joc en xarxa, i millora de la intel·ligència artificial per als contrincants no humans.

Els efectes 3D avançats són presents, encara que desactivats per defecte, pel que haurà de ser el mateix usuari qui els activi abans d'usar-los per primera vegada

Per als programadors

KDE 4 s'assenta sobre la base d'un nou framework molt millorat i que ofereix més suport per a multimèdia i accés millorat al maquinari. Les principals novetats en aquest camp són Solid i Phonon. El primer consisteix en una capa de programari que ens ha de permetre interactuar amb el maquinari automatitzant certs processos com el muntatge de nous mitjans d'emmagatzematge. Per la seva banda, Phonon és l'API encarregada de gestionar la multimèdia, proporcionant un motor d'àudio i vídeo gratuït i a lliure disposició de tots aquells programadors que desenvolupin aplicacions per a KDE 4.

Altres novetats

- Actualització de les llibreries QT fins a la versió 4.3
- No totes les distribucions inclouran inicialment KOffice en KDE 4; la suite ofimàtica del projecte encara és inestable amb el nou entorn
- Canvis en quadres de diàleg i finestres de configuració
- Nou gestor de fitxers, Dolphin

La present versió alpha 1 tanca el cicle d'incorporació de grans noves funcionalitats a l'entorn. A partir d'ara, i en les successives revisions fins a la publicació de la definitiva 4.0, l'única feina que es farà serà la de millorar la integració dels diversos components i l'estabilitat i bon funcionament del conjunt. La versió final està prevista per a l'octubre d'enguany, i surt prop de dos anys després que ho hagi fet la versió 3.5 .

En cas de voler-lo provar

El projecte KDE ha posat a disposició de qualsevol internauta que vulgui provar la primera versió de test del nou entorn un Live CD basat en openSUSE i que es pot descarregar lliurement des de

"KDE Four Live" CD
http://home.kde.org/~binner/kde-four-live/

en format ISO que posteriorment podem gravar des de qualsevol sistema operatiu amb un programari que reconegui aquest format (actualment tots els programes que serveixen per gravar CDs i DVDs). Per a futures revisions, hi haurà disponibles paquets per a les distribucions més populars.

Més informació:

Anunci de KDE 4 alpha 1
http://www.kde.org/announcements/visualguide-4.0-alpha1.php

Pàgina d'Oxygen, el nou tema visual de KDE 4
http://www.oxygen-icons.org/

Pàgina de Solid, el nou component per interactuar amb el maquinari
http://solid.kde.org/cms/1050

Pàgina de Phonon, el framework multimèdia
http://phonon.kde.org/cms/1020