dilluns, de juny 04, 2007

Gmail Uploader, nova eina que facilita l'ús del servei de correu de Google

La comunitat FON publica una nova eina que permet pujar a un compte de Gmail els missatges de correu que tinguem en un client de correu electrònic en el nostre ordinador.

La comunitat FON és -o almenys intenta ser- quelcom més que simplement compartir la connexió a Internet; és un conjunt d'usuaris que per damunt de la tecnologia, té una filosofia que els aproxima a l'ideal del programari lliure, pel què no ens ha d'estranyar que a més de desenvolupar les tecnologies i el sentit de comunitat propi de la compartició de la xarxa de cadascun dels seus membres, a més desenvolupi eines com la present.

La implicació d'aquesta comunitat amb Google també és palpable, i Gmail Uploader és una bona mostra d'això. Aquesta utilitat ens permet traspassar els nostres missatges de correu electrònic a un compte de Gmail.

El procés és extremadament simple: a la pàgina de Gmail Uploader indiquem el compte de Gmail al qual volem traspassar la nostra bústia de correu, que haurà d'estar en format Mbox i que també li haurem d'indicar al sistema. En cap moment el sistema ens demanarà que entrem la nostra contrasenya de Gmail, pel què la privacitat està assegurada.

Un fitxer Mbox consisteix en un arxiu en el qual s'hi guarden els missatges de correu electrònic en format de text pla. Els clàssics clients de correu de Unix en línia de comandes com elm o Pine empren aquest format, que pot ser llegit còmodament per qualsevol processador de textos doncs tots ells incorporen un filtre de text pla. Altres clients avançats com Mozilla Thunderbird o Eudora usen una variació del format Mbox, i la família Outlook empra el format PST, propietari de Microsoft.

Un cop li hem indicat al sistema la nostra adreça i el fitxer a pujar, aquest ens enviarà un missatge de confirmació abans de començar a pujar els missatges que composen el nostre fitxer, un procés lent ja que triga aproximadament 2 segons per missatge. Així que els que hagin de pujar al seu compte de Gmail diversos centenars de correus ja poden anar prenent paciència...

Gmail Uploader complementa a Gspace, una altra utilitat vinculada a la comunitat FON que permet reconvertir els 2 gigabytes d'emmagatzematge de correu electrònic que ens proporciona el servei gratuït de Google en 2 'gigues' que funcionen com a emmagatzematge de fitxers en línia i que són accessibles des del nostre navegador web. És diferent d'altres utilitats que mapegen l'espai del compte de Gmail com una unitat de disc en Windows i que depenen de les APIs del servei de correu, en constant canvi, pel què caduquen i s'han de renovar amb summa fluïdesa.

Aquesta utilitat de la comunitat FON es pot aprofitar per començar a usar aquell compte de Gmail al qual fins ara no li hem donat prou 'vida', o bé per realitzar còpies de seguretat dels nostres missatges de correu electrònic entre d'altres.

Més informació:

Gmail Uploader
http://www.gmailuploader.com/

Gspace
http://www.getgspace.com/

Pàgina web de FON
http://www.fon.com/