dimecres, de juny 27, 2007

Blogger, ara ja en català

Després d'anys de demanar-ho, Google ha traduït la interficie del seu servei de blocs, Blogger, a la nostra llengua, i l'ha llançat sense excessiu soroll.

Blogger és l'exitòs servei de hosting (hostatjament) de weblogs creat per Pyra Labs en el 99 i adquirit per Google en el 2003, i que des de la seva fundació fins a dia d'avui no ha deixat de créixer.

Com tants altres serveis oferts per la multinacional del cercador, Blogger s'oferia ja en diferents idiomes com son ara el castellà o el francès, però no en català, cosa sobre la qual existia una reivindicació dels internautes catalanoparlants des de fa temps. En canvi, altres serveis de Google com Gmail han estat parcial o totalment traduïts a la nostra llengua.

Han hagut de passar anys abans que Google es decidís a llançar la versió catalana de Google, i ho ha fet en silenci, posant-la en línia però sense cap mena de rebombori comunicatiu més com ara una nota de premsa o comunicats als principals mitjans de comunicació. Tot i això, de la novetat se n'han fet ressò, precisament, una bona quantitat d'autors de blocs, molts dels quals treballen -com no- amb el servei de Google.

Del servei Blogger se n'ha traduït al català la pàgina d'accés a la qual l'internauta entra el seu nom d'usuari i contrassenya per tal d'accedir a editar els seus blocs, la consola de gestió de blocs (primera pàgina que l'usuari es troba en entrar al seu compte), però no l'ajuda, que es visualitza en anglès. Tot l'apartat d'inserir nous articles, gestionar els existents i configurar el bloc, també es troben en català.

Per a gaudir del Blogger en català, podrem cercar a la part inferior de la pàgina principal d'aquest servei l'enllaç "idioma" i clicar-hi, acció que ens durà a l'eina de sel·lecció d'idioma de l'entorn del Blogger. Si tenim el nostre Windows, Mac OS X, Linux o, en general, el sistema operatiu que emprem amb les opcions regionals corresponents al català, el Blogger consultarà l'idioma de la nostra màquina i ens mostrarà la pàgina en l'idioma adequat.