dissabte, de maig 12, 2007

Twitter o com convertir una idea presumptament estúpida en una moda a Internet

Saber a cada moment el què fa una altra persona? Aquest plantejament a priori banal és l'eix que està movent el servei més novedòs i revolucionari a Internet, i al qual algú ja ha batejat com a micro-blogging: Twitter.

Podria ser el somni de qualsevol règim totalitarista si no fos perquè a Twitter hi escriu qui vol, quan vol i el què vol. S'ha convertit en el darrer crit d'Internet i ja hi ha qui l'ha definit com una xarxa social; als Estats Units ha enganxat a milions d'usuaris i l'epidèmia s'està estenent ara pel vell continent.

La idea fonamental de Twitter és simple però no per això menys meritòria, ja que al cap i a la fi, molts dels millors invents de l'ésser humà han partit d'una idea molt senzilla: disposar d'un weblog a la Xarxa en el qual, i en temps real, pugui anar escrivint el què faig a cada moment. Si vaig a rentar-me les dents, ho plasmo; si vaig a veure una pel·lícula a la televisió, també ho escric. Tot això en textos de no més de 140 caràcters, la mida màxima d'un SMS als Estats Units.

L'activitat a la pàgina principal de Twitter és frenètica, doncs gairebé a cada segon s'actualitza amb nous posts que introdueixen els milions d'usuaris del sistema. També podem veure l'historial d'entrades per a un determinat usuari, el què es converteix (si la filosofia de Twitter s'ha seguit al peu de la lletra) en un arxiu que reflecteix la vida diària. Si el nostre nivell de seguiment de l'activitat diària de la resta dels mortals arriba a ser patològic, podem apuntar-nos al 'feed' RSS que Twitter genera automàticament per a cada usuari, i que s'actualitza cada vegada que obrim el nostre lector de feeds.

Per si de cas, l'usuari té al seu abast una sèrie d'eines per a restringir qui accedeix a la informació que posa en el sistema.

Inscriure's a Twitter és fàcil, ja que només haurem d'obrir un compte d'usuari com en qualsevol altre servei web.

Seguint la lògica de màxima disponibilitat de la Web 2.0, Twitter també disposa d'opció per accedir al servei des del navegador web d'un dispositiu mòbil o, per als usuaris residents als Estats Units, actualitzar el nostre compte des d'un telèfon mòbil via SMS. Les actualitzacions també poden rebre's via SMS; així, si estem subscrits a les activitats de determinat usuari i ens desplacem, podem rebre les darreres actualitzacions d'aquesta persona en el nostre telèfon... si vivim als Estats Units, naturalment.

Possibles usos seriosos

Per a les persones que necessiten estar localitzades, Twitter és una bona opció per donar a conèixer la seva posició i/o activitats a tota aquella persona que ho sol·liciti, una mena d'agenda en línia actualitzable i consultable des de tot el món.

El personal d'assistència tècnica a domicili que tingui a la seva disposició un ordinador o un telèfon mòbil amb connexió a Internet també poden usar Twitter per donar a conèixer els seus moviments en els seus respectius despatxos i als seus companys de feina així com la resolució de les reparacions o visites que tinguin assignades.

Són només dues idees per a un ús professional d'un servei amb una evident vessant lúdica que està causant furor a la Xarxa de xarxes.

Més informació:

Twitter: What are you doing?
http://www.twitter.com/