divendres, de maig 11, 2007

Microsoft li fa la competència al Flex d'Adobe

Silverlight consisteix en una plataforma d'execució d'aplicacions RIA (Rich Internet Applications) multiplataforma i que permetrà portar les funcionalitats de .NET als nostres navegadors web.

En el marc de la conferència MIX, un esdeveniment anual en el qual Microsoft mostra als desenvolupadors i dissenyadors web les seves noves creacions i idees per a la teranyina mundial, la companyia de Bill Gates ha presentat el seu nou motor d'aplicacions per les anomenades RIA (Rich Internet Applications), que no són res més que petits programes amb funcions concretes que corren habitualment dins d'un navegador web però que poden funcionar també fora d'ell. El nom d'aquest nou producte és Silverlight (llum platejada) i de moment només es troba disponible en versió beta (1.0) i alpha (1.1).

Silverlight proporciona funcionalitats avançades de vídeo, animacions o so i disposa d'una versió de CLR, pel què les aplicacions podran ser escrites en qualsevol llenguatge de programació de la plataforma .NET . A més, la seva disponibilitat abraçarà en el futur a tota mena de dispositius, des d'ordinadors de sobretaula fins a telèfons mòbils i PDAs, el què donarà grans oportunitats als desenvolupadors.

La integració de Silverlight amb els paquets de programació de Microsoft es farà també efectiva per a Express Studio (la versió gratuïta) i per a la propera edició de Visual Studio (la versió professional) el nom en clau de la qual és Orcas, el què no farà necessari disposar d'altres eines per programar aplicacions Silverlight.

A la part servidora, Silverlight pot treballar amb un gran nombre de tecnologies, incloent-hi al servidor web Apache o el llenguatge PHP.

Un detall que pot passar inadvertit per a molts, sorprendre a altres i provocar un somriure còmplice a un tercer grup és l'àmplia disponibilitat per a diferents plataformes -àmplia tenint en compte que Microsoft llança la majoria dels seus productes pensant només en la seva plataforma-: el runtime de Silverlight es troba disponible per a Windows (XP, Vista i Server 2003) i Mac OS X 10.4, i el plug-in per a Internet Explorer 6 o superior, Firefox 1.5/2.0 i Safari 2.0 . Altres navegadors com Opera no veuen de moment suport efectiu, malgrat que la porta es deixa oberta per al futur.

Tot i que no existeix una versió per a Linux (ni sembla que vagi a haver-n'hi una en el futur), la disponibilitat de la plataforma Mono, un clon open source de la .NET de Microsoft, fa factible una versió també lliure de les eines de Silverlight i, per tant, la possibilitat d'adaptar-lo a més plataformes i navegadors.

El primer llançament d'una versió estable de la nova plataforma s'espera per a aquest estiu, quan segons afirma Microsoft estarà disponible la versió 1.0 del runtime d'execució d'aplicacions. Mentre, ens podem conformar amb versions prèvies, ja disponibles per a la seva descàrrega gratuïta.

Existeixen altres solucions semblants d'altres companyies, com el recentment presentat Flex d'Adobe, al qual Silverlight li suposarà una dura competència.

Més informació:

Silverlight
http://www.silverlight.net/

Nota de premsa de Microsoft
http://www.microsoft.com/presspass/press/2007/apr07/04-30MIX07PR.mspx